latinica  ћирилица
30/06/2024 |  17:01 ⇒ 17:33 | Аутор: sputniknews.com

Велики шумски пожар код Атине, у гашењу учествују бројни ватрогасци и 17 авиона (ВИДЕО)

Грчки ватрогасци боре се данас са шумским пожаром јужно од Атине, а њихове напоре отежава јак вјетар, само неколико сати након што су успјели да спријече ширење ватре у планинском подручју такође у близини главног града.
Шумски пожар у Грчкој, илустрација (Фото: EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS) -
Шумски пожар у Грчкој, илустрација (Фото: EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS)

Десетине ватрогасаца, уз подршку 17 авиона, боре се да укроте нови пожар који је избио у ријетко насељеној области у близини града Кератеа, неких 35 километара јужно од Атине, пренио је Ројтерс.

Грчка телевизија је приказала најмање једну кућу у пламену као и висок стуб дима који се уздиже изнад запаљених борових шума и маслињака.

Током викенда избиле су на десетине шумских пожара широм Грчке, потпомогнуте јаким вјетром.

Ватрогасци су и даље ангажовани на острву Серифос гдје је јуче избио пожар усред ниског растиња и брзо се проширио, распириван јаким вјетровима, а више кућа је оштећено и неколико засеока је евакуисано.

Још један пожар у планинској шумовитој области Парнита у близини резервата природе недалеко од Атине данас је ослабио, саопштили су званичници.

Метеоролози су навели да се очекује да ће јаки вјетрови престати тек касније данас.

Шумски пожари су уобичајени у овој медитеранској земљи, али су постали разорнији посљедњих година како су љета постала топлија, сува и вјетровита, што научници повезују са ефектима климатских промјена, подсјетио је Ројтерс.

Послије смртоносних шумских пожара прошлог љета и након најтоплије зиме у историји, Грчка је увела нову праксу, која укључује постављање додатног ватрогасног возила на сваки нови пожар, као и убрзање ваздушне подршке и крчење шума.