latinica  ћирилица
30/06/2024 |  14:17 ⇒ 14:20 | Аутор: sputniknews.com

Избори у Француској - већа излазност

У Француској се одржава одржава први круг ванредних парламентарних избора. Више од 49 милиона грађана има право гласа, а бирају 577 посланика за доњи дом француског парламента. Други круг заказан је за 7. јул.
Емануел Макрон  (Фото:EPA-EFE/YARA NARDI / POOL MAXPPP OUT) -
Емануел Макрон (Фото:EPA-EFE/YARA NARDI / POOL MAXPPP OUT)

На француским парламентарним изборима до поднева је гласало 25,9 одсто бирача, што представља значајно повећање у односу на излазност у исто вријеме на изборима 2022. године, пренио је Фигаро.

На изборима 2022. године до поднева је гласало 18,4 одсто бирача.

Марин Ле Пен гласала је на пријевременим изборима за Националну скупштину Француске у сјеверном француском граду Енен-Беаумонт, гдје је била на листи општинских одборника и одакле је први пут изабрана у француски парламент 2017. године.

Француски предсједник Емануел Макрон распустио је парламент и расписао изборе након тешког пораза његове странке Препород на изборима за Европски парламент и побједе странке Национално окупљање Марин ле Пен.

Анкете дају предност Националном окупљању који, како се процјењује, вјероватно неће освојити апсолутну већину гласова да би могао самостално да влада наредних пет година.

Ако на изборима Национално окупљање или љевичарска коалиција Нови народни фронт освоји апсолутну већину, што је најмање 289 посланичких мјеста, Макрон ће морати да изабере премијера из редова побједничке коалиције, који ће изабрати своје министре, односно наступиће кохабитација предсједника и премијера из супротног политичког табора.

У случају да исход избора буде освојена релативна већина у парламенту, односно 230 посланичких мјеста, побједник ће морати да склапа савезе који би омогућили доношење закона, односно функционисање парламента.

Французи бирају између више од 4.000 кандидата за 577 посланичких мјеста у Националној скупштини. По један посланик се бира у свих 577 изборних јединица већинским гласањем у два круга.

Он може бити изабран већ у првом кругу ако истовремено добије 50 одсто гласова оних који су изашли на биралишта и најмање 25 одсто броја уписаних бирача, иначе ће побједника одлучити други круг гласања, у који улазе два кандидата с највећим бројем гласова у првом кругу и сљедећи који су добили најмање 12,5 одсто гласова уписаних.

Не добијају све изборне јединице исти број заступника у скупштини, односно број посланика се додјељује у складу с бројем становника.