latinica  ћирилица
29/06/2024 |  15:01 ⇒ 30/06/2024 | 09:10 | Аутор: РТРС

Дјеца са Косова и Метохије испраћена кући: Чувајте нам икону српства (ФОТО/ВИДЕО)

Око 700 дјеце са Косова и Метохије, који су протеклих седам дана боравили у градовима и општинама широм Републике Српске, отпутовало је данас кући.
Аутобуси са дјецом са КиМ - Фото: РТРС
Аутобуси са дјецом са КиМФото: РТРС

Колону од 13 аутобуса испратили су са Дрине предсједник Одбора за помоћ Косову и Метохији Милорад Арлов и начелник општине Братунац Лазар Продановић.

Организатори су испратили дјецу са поруком да, са својим породицама и српским народом, чувају икону српског народа - Косово и Метохију.

Арлов је дјеци пожелио срећан пут, добро здравље, да дођу опет у Републику Српску и да чувају свето Косово, јер док су они тамо, Косово ће бити српско.

- Обишао сам већину мјеста гдје су боравили, видио сам да су дјеца задовољна и срећна и да су осјетила слободу коју немају у свом завичају - рекао је Арлов и захвалио свима који су угостили дјецу са Косова и Метохије.

Продановић је рекао да је посебно задовољство што су дјеца са Косова и Метохије боравила у Републици Српског у периоду видовданских свечаности.

- Увијек треба да се сјетимо косовског мита који нас је заједно са Српском православном црквом одржао на овим просторима - поручио је Продановић.

Пројекат "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске", у којем је у 15 градова и општина Републике Српске боравило преко 700 српске дјеце, просвјетних радника, дјеце, младих и одраслих са потешкоћама у развоју и њихових родитеља, успјешно је реализован 12. пут.

Наредне године, у 13. пројекту, очекује се да ће још више дјеце са Косова и Метохије боравити у Републици Српској.