latinica  ћирилица
28/06/2024 |  18:37 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Крњи Уставни суд БиХ уважио жалбу, а ЦИК овјерио пријаву СДС-а: Иду на октобарске изборе (ВИДЕО)

Крњи Уставни суд БиХ, привременом мјером, поништио је одлуку ЦИК-а који је крајем маја одлучио да СДС, због америчких санкција и блокираних рачуна, неће моћи изаћи на октобарске изборе.
СДС - ЦИК - Фото: РТРС
СДС - ЦИКФото: РТРС

За Српску демократску странку то значи много у политичком и моралном смислу али, кажу, практично много је нејасноћа. Под упитником је каква ће бити коначна пресуда. И шта ако буде негативна по ову политичку партију непосредно пред изборе или након избора.

Сматрају да је нестручношћу ЦИК-а у којем, подсјећамо, сједи и један члан, близак њиховој странци, направљена огромна правна заврзлама.

Српска демократска странка, којој је ЦИК раније, због санкција и блокираног рачуна, забранио кандидовање, ипак под тим именом може на октобарске изборе.

Одлучио је тако крњи Уставни суд БиХ, а Цетрална изборна комисија прихватила.

У овој странци задовољни, али не и еуфорични.

- То је политички и морална одлука, али практично не значи ништа - рекао је Милан Миличевић, предсједник СДС-а.

Након овога отворено је безброј питања на које ни најбољи правни стручњаци, чини се, сада немају одговор. Па ни у Српској демократској странци, ни у ЦИК-у.

Ко ће на изборе – СДС или СДС- воља народа? Или ћемо којим случајем имати оба политичка субјекта на октобарским изборима? Али ту није крај упитницима.

Како ће бити надокнађени рокови за пријаву кандидата?

Шта ако у коначној судској одлуци поново буде забрањено кандидовање, а та одлука буде донесена примјера ради у септембру, октобру или након избора.

Предсједник Главног одбора СДС-а Јовица Радуловић истакао је да, иако се ради само о привременој мјери, да одговорно тврди да је овом одлуком доведен легитимитет и кредибилтет наредних локалних избора.

За сада на пријављеној изборној листи остаје Српска демократска странка под називом СДС- воља народа. Подсјећамо да је са ранијом одлуком ЦИК-а о забрани кандидовања СДС-а била сагласна и члан комисије Вања Бјелица Прутина, за коју многи из владајуће странке у Српској тврде да је блиска СДС-у.

- Уколико би се прихватило овакво образложење, ми не би могли контролисати финансирање политичке странке јер је рачун за финансирање на трећем лицу, а треће лице према ЦИК-у није овјерено за учешће на локалним изборима, то је физичко лице које не ради у име и за рачун странке, већ у своје име, а за рачун странке -  навела је Бјелица Прутина (мај 2024).

Да ли неко изнутра покушава да сруши Српску демократску странку? Ово предсједник СДС-а Милан Миличевић не жели да потврди, али нити да демантује, као ни тода ли је Бјелица Прутина блиска њиховој странци.

- Уопште се не обазирем на то нити желим, да дајем квалификације било коме. Тако да од тих чланова ЦИКа и ја и ви и сви ми очекујем да су професионалци - истакао је Миличевић.

И сада се враћамо на причу о избору чланова ЦИК-а. Годинама СНСД говори о нелегитимном избору, без јавног конкурса. Опозиција у Српској о томе ћути. СДС данас доводи у питање професионалност чланова Централне изборне комисије.