latinica  ћирилица
28/06/2024 |  18:31 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Видовданске свечаности - Гурни и Радојичићу престижна Велика награда "Иво Андрић" (ВИДЕО)

У оквиру традиционалних "Видовданских свечаности" у Андрићграду у Вишеграду, уручене су Велике награде "Иво Андрић" нобеловцу из Велике Британије, поријеклом из Африке Абдулразаку Гурни и српском пјеснику Саши Радојичићу.
Уручење награде - Фото: РТРС
Уручење наградеФото: РТРС

Директор Андрићевог института Емир Кустурица рекао је да је Гурна заслужено добио награду пишући у својим романима о посљедицама колонијализма. Република Српска наставиће да улаже у Андрићев институт да би у будућности окупљао свјетски позната имена из књижевности, рекао је предсједник Српске Милорад Додик.

Најавио је да ће од наредне године, високи покривитељ ове културне манифестације, бити патријарх Порфирије.

Видовдан крај Дрине и ове године препун симболике. Велика награда названа по нобеловцу Иви Андрићу, заслужено је отишла у руке нобеловцу Абдулразаку Гурни, чији романи о колонијалној управи Африком, имају своју сличност са Андрићевим дјелима, али и са садашњости коју живимо.

- Човјек који је добио награду написао је четири романа који на најбољи начин говоре о потлаченим и оним који су заборавили да је колонија једна од форми која постоји у цитавом свијету, Африка се ослобођа од колоније и ја мислим да Република Српска има пуно право да престане да буде колонијална земља.

Лауерат велике награде пријатно је изненђен, али и почаствован признањем које ће, како каже, помоћи да разумије ове просторе.

- Прочитао сам Андрићев роман "На Дрини ћуприја" прије много година, 90 тих наишао сам на ово дјело и име аутора у извјештајима о БиХ из тог времена. Знам да је Андрић био плодан аутор, есеја, прича, ми смо на губитку што није више превођено и доступано на енглеском језику - рекао је Гурна.

Добитник награде за књижевно дјело Саша Радојичић надахнуто је говорио о српском језику, метафорички га упоређујући са српским ријекама.

- Сви ћемо се сагласати да је Морава српска ријека која тече кроз Србију али српска ријека је и Дрина јер људи који живе на њеним обалама говоре српским језиком, гледано споља је гранична ријека али суштинска је ријека која тече кроз сред српског језика - рекао је Радојичић.

Република Српска је поносна на Андрићев институт који из године у годину окупља еминетна, свјетски позната имена из књижевности и културе уопште.

Чињеница да је први добинтик за 23 годину скорашњи добитник Нобелове награде, ни чињеница да је он то прихватио говорио о значају Андрићевом инстутута и зато ћемо наставити да обезбјешујемо средства ,како би смо и на тај начин окупила најзначајнија имена књићевности, упрабво у разговиорувса разговороу са птраијархом он буде високи покровитес нафграде уз асистенцију Института и власти Српске - навео је Додик.

Видовданске свечаности у Андрићграду, којима је присисутвовао и патријарх српски Порфирије, настављене су изложбом сликара Славка Крунића у галерији Петар Лубарда.