latinica  ћирилица
28/06/2024 |  11:52 ⇒ 12:33 | Аутор: РТРС

Обиљежавање Видовдана у Семберији: Живимо за Српску (ВИДЕО)

Видовдан се обиљежава широм Српске, светим архијерејским литургијама и служењем помена за погинуле српске јунаке. Крснa славa Војскe Републике Српске обиљежена је у бијељинској касарни "Војвода Степа Степановић".
Видовдан у Бијељини - Фото: РТРС
Видовдан у БијељиниФото: РТРС

Свету архијерејску Литургију служио је митрополит Епархије зворничко-тузланске господин Фотије у Спомен-храму Светог мученика кнеза Лазара и свих светих мученика српских. ВРС, Српска православна црква и сав српски народ , Видовдан обљежавају с посебним поштовањем, прије свега као сјећање на косовске мученике, кнеза Лазара и његове саборце, истакао је команадант бијељинске касарне Мирослав Баљак.

- Кнез Лазар и српски витезови су још 1389. године оставили нама поруку, будућим покољенима да постоје вриједности за које треба да се боримо. Управо због тога се данас сјећамо и одајемо почаст свим оним који дали највредније, а то је њихов живот - рекао је командант касарне ’"Војвода Степа Степановић" Бијељина Мирослав Баљак.

Период од 1992. до 1995. године један је од најславнијих периода српског народа јер је створио државу западно од Дрине, истичу команданти некадашњи јединица Војске Републике Српске.

- Хвала борцима , што су својом крвљу, својим животима омеђили Српску и што сада знамо гдје је међа. Што сваком путнику злонамјернику можемо рећи до тог камена, до тог међаша можеш доћи. - навео је командант Друге семберске бригаде ВРС генерал Перо Млађеновић.’

Обиљежавању Видовдана у бијељинској касарни присуствовао је Бојан Савић изасланик предсједника Српске.

- Поруке које стижу из Сарајева да они тамо желе да погину за БиХ, ми поручујемо да желимо да живимо за Српску и то је најважнија порука за наше младе, за наше потомке. Да се увијек у миру сјећају и одају почаст свим онима који су у српској историји дали живот за нашу слободу - додао је Савић.

Са подручја Семберије живот у темеље Републике Српске уградило је 1.200 бораца.