latinica  ћирилица
28/06/2024 |  10:30 ⇒ 13:29 | Аутор: Независне

Бањалучанин Сергеј Ступар идуће седмице одлази на лијечење у Москву

Прикупљено је довољно новца за одлазак у Москву и наставак лијечења двадесетогодишњег Сергеја Ступара из Бањалуке, који је након саобраћајне несреће пао у кому и који је ујединио срца многих добрих људи који су на разне начине учествовали у прикупљању новчаних средстава.
Заједно за Сергеја! - Фото: Уступљена фотографија
Заједно за Сергеја!Фото: Уступљена фотографија

Потврдила је то за Свјетлана Беднаш, Сергејева мајка, која истиче да је план да у уторак или сриједу сљедеће седмице Сергеј крене пут Москве.

- Једног од та два дана сигурно кренућемо из Београда за Москву, а Сергеј ће бити пребачен из Градишке до Београда медицинским хеликоптером. Сергеј је у добром стању, средства су прикупљена, остало је ту можда још нешто ситно да се скупи, али ја тренутно имам новац који је мени потребан да ми одемо и да се то лијечење започне. Искрено се надам да ће од нашег доласка у Москву све ићи набоље и да ћемо се врло брзо вратити нормалним авионом у Бањалуку - казала је Беднашева.

Напомиње да Сергеја у Русији очекује експериментални вид лијечења.

- У питању су терапије матичним ћелијама које се раде само у тој једној клиници у Москви и у још једној клиници у Кини. Ради се по принципу да се узимају његове матичне ћелије, које се потом убризгавају у оштећена ткива у мозгу. Терапија траје годину дана, с тим да су мени љекари из те клинке рекли да би се први резултати могли видјети чак и након два мјесеца. Наравно, то се све узима са дозом резерве, јер ја сам у ових једанаест мјесеци научила да ту нема неких претјераних гаранција, али се руководим тим да је то клиника која је помогла малом Милошу Божовићу, а ја сам преко његових родитеља и сазнала за ту клинику. Они су направили велики напредак, а с обзиром да је то дјечак који је скоро десет година био у коми и у много горем стању од мог Сергеја, и из те тачке гледишта када посматрам ситуацију, ја се за свог Сергеја надам потпуном опоравку - објашњава Беднашева.

Према њеним ријечима, Сергеј је физички јако добро, здрав је и нема никаквих проблема.

- Што се тиче свијести, он у задње вријеме нама свима изгледа пуно више присутан, али тешко је то ријечима објаснити. Није то свијест у правом смислу свијести, али ми смо сигурни да је он у неким моментима више присутан и више нас чује и осјети него што је то било раније. Чак су и његове физиотерапеуткиње примијетиле да је пар пута дизао руку на команду, што је огромна ствар, али ту је јако незахвално причати о било чему. Зато ја једва чекам да одемо у Москву и да руски љекари направе праву процјену његовог стања и онда да се са те тачке крене даље - прича Сергејева мајка.

Дрхтавим гласом истиче да, што се тиче помоћи града Бањалуке и свих грађана, о томе не може да прича без емоција.

- Читав град се дигао да помогне. Од срца хвала свима, ко год је учествовао, окренуо број телефона, ко год је уплатио средства на жиро рачун. Свим људима који су организовали масовне акције, које се и сад дешавају, а знам и за акције које су планиране у наредном периоду. Ја сам свим тим људима захвална до краја свог живота и никада се нећу моћи довољно захвалити свима који су учествовали и помогли - додала је она.

Истиче, да су се одазвале и многобројне основне и средње школе, као и Сергејева основна школа, која је прикупљала средства у два или три наврата, и средња такође.

- Вјерујте да немам ријечи. Мислим да нема институције у граду која се није укључила у помоћ и хвала им - казала је Сергејева мајка.