latinica  ћирилица
27/06/2024 |  21:50 ⇒ 28/06/2024 | 07:15 | Аутор: РТРС

Видовдански сабор окупио бројне Бањалучане (ФОТО/ВИДЕО)

Поводом Видовдана, Србско сабрање "Баштионик" вечерас је организовало Видовдански сабор на платоу испред Храма Христа Спаситеља у Бањалуци. Сутра, у Манастиру Гомионица, биће организован богат културно-умјетнички програм и то у новоизграђеном амфитеатру у парку уз сам манастир, који ће том приликом бити и промовисан.
Видовдански сабор у Бањалуци - Фото: РТРС
Видовдански сабор у БањалуциФото: РТРС

"Косово и Метохија, завјет и нит која нас спаја", порука је која се чула вечерас, опомена да се не заборави Косовски завјет око којег је саткана историја српског народа.

- Желимо да захвалимо свима онима који подржавају обиљежавање Видовдана, који подржавају рад "Баштионика" и који подржавају останак Срба на Косову и Метохији - истакао је Предраг Адамовић, предсједник Србског сабрања "Баштионик".

Током ове традиционалне манифестације присутни су имали прилику да чују бесједу професора Немање Девића.

- Видовдан је прије свега везан за Космет, за стару Србију, али се ми ношени том идејом окупљамо у свим српским земљама - поручио је Девић.

Косово је је једна велика висина са које се види сва наша историја, али и наша будућност, поручио је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

- Волио бих да ми као народ добро погледамо уназад, да знамо дубоке коријене наше историје, али да то буде само у слози, весељу, здрављу - рекао је Станивуковић.

Присутни су имали прилику да уживају у наступима дјеца са Косова и Метохије и чланова Музичког атељеа "Јелене Станишић".