latinica  ћирилица
27/06/2024 |  21:36 ⇒ 21:37 | Аутор: СРНА

Додик: Очекујем да парламенти Српске и Србије усвоје декларацију

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да очекује да на наредној сједници Народне скупштине Српске буде усвојена Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, која је потписана на Свесрпском сабору, те да се исто догоди у парламенту Србије.
Свесрпски сабор, Београд - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Свесрпски сабор, БеоградФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Очекујем и да се направи оперативни план за спровођење свих ставова из декларације у институцијама Српске и Србије, јер су то капиталне ствари за српски народ. То није уперено ни против кога у БиХ, а важно је и да је у том документу речено и потписано да Кристијан Шмит није легалан - рекао је Додик.

Он је навео да је поносан на учешће на Сабору, те захвалан предсједнику Србије Александру Вучићу који је на том плану мобилисао читаву једну структуру да разумије о чему се ради.

- Заједно смо дошли до ове декларације у правом тренутку, јер се ствара мултиполарни свијет у коме ће пропасти народи који немају свој идентитет и јака вођства. А то имају Српска и Србија - рекао је Додик за прњаворску телевизију К3.

Он је изразио задовољство што ће Српска бити гост на наредном засједању БРИКС-а у Русији.

- Нисмо пуноправни чланови БРИКС-а, али видјећемо како се то одвија, и да нешто научимо и видимо. Сви који нас уважавају биће уважавани и с наше стране - рекао је Додик.

Он је рекао да САД, које су и даље јак фактор, данас не могу више бити глобални и свјетски хегемон, због чега се у посљедње вријеме иживљавају на "малима" попут Српске и уводе санкције њеним људима.

- То говори о њиховој слабости. Ми од санкција имамо неугодности и штету, али желимо да кроз то све прођемо тако да останемо компактни и хомогени. Ми то можемо и Српска је јака и хомогена - нагласио је Додик.

Он је рекао да је, с друге стране, у разговорима са предсједником Русије Владимиром Путином и другима наглашавао да Српску не забораве у тренуцима када буду дијелили свијет, додајући да би исто поновио и важним западним лидерима уколико би се с њима сусрео, јер ради у интересу српског народа.

Додик је истакао да би се ауто-путем од Бањалуке до Београда, чије су дионице у изградњи, у идеалном смислу требало стићи за неких четири до пет година упркос различитим опструкцијама.

Он је рекао да Бошњаци у БиХ не би требали да буду забринути због тога што се Срби у Српској путном комуникацијом спајају са матицом Србијом, јер ће то и њима користити.

Када је ријеч о раније са Русима договореној гасификацији Српске од Бијељине до Бањалуке и Приједора, те изградњи двије гасне електране од по 600 мегавата на том потезу, Додик је рекао да су бошњачки фактори на нивоу БиХ уз подршку појединих страних структура, све то годинама опструишући, направили озбиљну штету Републици, али и свима на овим просторима.

Према његовим ријечима, да није било тога, на овим просторима у међувремену би биле отворене бројне фабрике јер би на располагању имале много јефтинији руски гас, што би свима донијело економски и сваки други развој.

- Јефтини енергенти су сада и у наредном периоду кључна ствар за економију и развој. Погледајте колико се фабрика у Србији развило на бази тога - рекао је Додик.

СРПСКИ НАРОД УТЕМЕЉЕН У СЛОБОДИ, НИЈЕ ДОЗВОЛИО ДА БУДЕ ПРЕВАРЕН

Предсједник Републике Српске рекао је да је поносан на српски народ јер није дозволио да буде преварен, јер је утемељен у слободи која је створена 1995. године и стварању Републике Српске 1992. и истакао да је то та прича која живи.

- Хоће ли овај народ да има своју државу? Мораће да одлучује у будућем времену или ће се повести разним мешетарењима која гледамо по медијима - нагласио је Додик.

Он је рекао да се у Републици Српској ради сваки дан и да је Српска у ових шест мјесеци измирила све своје обавезе.

Додик је навео да је Влада Републике Српске данас усвојила Нацрт програма јавних инвестиција Српске до 2027. године од готово 10 милијарди КМ и истакао да Српска има партнере, има пријатеље.

- Република Српска је за ових пет мјесеца посљедњих имала раст домаћих производа за 2,9 одсто. Наша просјечна плата је 720 евра, 1450 КМ. А 1.000 КМ је била мисаона именица због које су нас нападали прије само двије, три године. И ми рачунамо да ћемо наше плате у наредне три године повећати и приближити тој великој цифри од 1.000 евра. То је веома захтјевно. Уколико се ове инвестиције остваре, зато и планирамо, онда можемо рећи да ћемо то учинити - рекао је Додик вечерас за прњаворску телевизију К3.

Он је нагласио да Република Српска тренутно може да генерише и привуче
инвестиције за све отворене инвестиционе пројекте - и путеве, и електране, и било шта друго.

Додик је рекао да је у Прњавору све већи број инвеститора, као и у многим другим општинама и да је ауто-пут промијенио начин живота.

- У Добоју је више од 100 милиона коштала болница која се гради тамо и биће отворена 4. септембра. Не можемо да је отворимо 10. септембра зато што би Централна изборна комисија БиХ рекла - то је у пропагандне сврхе власти да је нешто направила. А како то ви мислите да нападате власт да ништа не ради, а власт не смије да отвори објекат који је направила? То је забрањено у предизборној кампањи да се ради, значи, неће бити отварања, зато да би се дала шанса опозицији која ништа није урадила. Али, добро - напоменуо је Додик.

Он је указао да су то правила која се намећу само овдје са намјером стварања услова за то да странци овладају свиме на овом подручју.

- Ову причу о санкцијама нигдје нисте могли да нађете ништа конкретно, ни овим фирмама, нигдје, немају ниједан прекршај, немају ниједну пријаву, сви порези су плаћени, све плате исплаћене - рекао је Додик.