latinica  ћирилица
27/06/2024 |  21:32 ⇒ 28/06/2024 | 07:30 | Аутор: СРНА

Додик: Чувамо Српску и њене ресурсе, не клечимо пред амбасадорима

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да у Републику Српску не може доћи ниједан амбасадор и рећи шта мора да се уради, те нагласио да је екипа људи која је на њеном челу искључиво посвећена Српској и брани њене ресурсе.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Република Српска је најсуверенија од свих. Овдје не може доћи ниједан амбасадор и рећи шта мора да се уради. Можда то није увијек корисно, али у крајњем чува наша права, чува нашу имовину, наш образ. Ми нисмо они који клече пред било којим амбасадорима - поручио је Додик.

Он је нагласио да је екипа људи која је на челу Републике Српске искључиво посвећена Српској, у немогућим околностима је одржава, одржава све у њој - стабилност финансијску и сваку другу, брани ресурсе.

- Кад бранимо Републику Српску ми бранимо наш ресурс, наше право на ресурс. Све друго су измишљени наративи, БН телевизије или неколико опозиционара - рекао је Додик вечерас за прњаворску телевизију К3.

Додик је, одговарајући на питање новинара да ли зна да му је према једном јуче завршеном истраживању послије санкција рејтинг у гласачком тијелу Републике Српске порастао за три одсто, истакао да је посвећен ономе што ради, годинама уназад.

Он је нагласио да представља избор и вољу народа који је гласао за њега, а који хоће Републику Српску и неће БиХ, и да на тој поруци добија изборе свих ових 20 година.

- То је то. То није нелегална и нелегитимна порука. Она је веома јасна, она подразумијева ону изражену политичку вољу народа у Републици Српској - то што он хоће. И ту треба тражити разлог зашто сам побиједио на 10 претходних избора, а не у нечему што покушава опозиција у посљедње вријеме - рекао је Додик.

Он је рекао и да је у првим политичким годинама вјеровао у неку правилност ових са Запада, чак и кад су многи говорили да су преваранти, али да је за кратко вријеме схватио да је то тако.

- Они не уважавају оно што смо ми. Ми смо за њих простор који треба експлоатисати. Ми смо за њих простор који треба пацифизирати. Они не трпе да се овдје неко супротстави. Ако се супротставиш ставом, онда иду санкције - навео је Додик.

Према његовим ријечима, Американци упорно одржавају своју лаж и на бази лажне претпоставке су правили своје политичке платформе и рјешења за питања овдје, како да буду ријешена.

- Они одржавају свој лаж, без обзира на то што чињенице говоре другачије. И даље је наратив "Срби су криви". Ко год не призна да је крив, он је онда проблем. Ето, то је мој проблем. И моје породице - истакао је Додик.

Он је рекао да ће Америка остати доминантно јака, али да је из процеса видљиво да више није глобална сила и да се појављаују друге глобалне силе које јој парирају.

- Она не може више да управља процесима, она се сужава. Сва суштина овога што се дешава јесте то што Европа нема ресурса, што је видљиво када је ријеч о гасу. Они су натјерали Европу да откаже руски гас по 400 долара, а натјерали су исту ту Европу да купи амерички гас по 2.500 долара за исту мјерну јединицу. Њима је најважнији профит. То су те велике игре - указао је Додик.

Он је навео да су у близини Прњавора озбиљна налазишта титана, што још није комерцијално потврђено, али се зна да настају, да у Српској на простору уз Дрину има литијума, који је озбиљан метал у будућности, да на једном локалитету има сто милиона тона руде магнезијума.

- Зато је ова прича "имовина је на нивоу БиХ". Они су довели овог Шмита да то поравна, да донесе закон и каже имовина је на нивоу БиХ - рекао је Додик.