latinica  ћирилица
27/06/2024 |  21:16 ⇒ 22:18 | Аутор: СРНА

"Странци покушавају да убрзају процес преслагивања БиХ"

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је ситуација у БиХ ван контроле с обзиром на то да се грубом силом појединаца из међународног фактора покушава направити редизајн БиХ и убрзати процес њеног преслагивања у односу на ону предвиђену Дејтонским мировним споразумом у неку која представља само један - политички захтјев Бошњака, који својатају цијелу БиХ, што није тачно.
Дејтонски споразум - Фото: РТРС
Дејтонски споразумФото: РТРС

- Република Српска није њихова и Република Српска је нешто посебно - поручио је Додик.

Он је нагласио да Американци и политички Бошњаци који су прије свега рушили Устав за рушење Дејтонског мировног споразума криве оне који траже да Устав буде основа свега.

- Ми само тражимо да се поштује уставна квалификација, уставни облик БиХ - рекао је Додик вечерас за прњаворску телевизију К3.

Он је напоменуо да БиХ која је предвиђена Дејтонским мировним споразумом и Уставом не постоји, већ постоји нека антиуставна БиХ.

- Они сматрају да треба то да финализују, јер ово вријеме сукоба у Украјини, у Појасу Газе, па те напетости између Кине, Америке и друго, ствара велику нервозу код великих земаља, ЕУ, прије свега - напоменуо је Додик.

Он је нагласио да је развој ситуације у БиХ ван било какве досадашње праксе, онога што је написано у Уставу, у законима.

- Они постављају своје циљеве као наше циљеве, па је амерички амбасадор тако изашао са причом "наши циљеви - циљеви САД и грађана БиХ". Чуј то. Не представља он грађане БиХ - нагласио је Додик.

Када је ријеч о сарадњи са партнерима на нивоу БиХ, Додик, који је и лидер СНСД-а, навео је да тамо нико ништа не може спровести.

- Са њима само губиш, они су обични позери који, својствена им је лаж, као основна карактеристика, Конаковићу и још некима тамо, тако да чим сједнете знате да ће вас преварити - рекао је Додик.

Он је рекао да му је мање важно шта они кажу, попут тога да је "Додик крив", те да говори о томе какви су наративи.

- Онда су одлучили да свакога ко представља Републику Српску, покушали су да направе некога кога треба елиминисати. Како је могуће да је садашње руководство под америчким санкцијама? Зато што неће да прихвати рушење Устава - истакао је Додик.

Он је нагласио да санкције добије свако ко не уради оно што Американаци траже.

- То је таква безочна прича каубоја Американаца. Они су изгубили фокус - рекао је Додик.