latinica  ћирилица
27/06/2024 |  20:25 ⇒ 22:46 | Аутор: РТРС

Пенц за РТРС: Земљама Западног Балкана мјесто у ЕУ, ово је историјски тренутак (ВИДЕО)

Министар за европске послове њемачке савезне државе Хесен, Манфред Пенц рекао је за РТРС да Западни Балкан припада ЕУ и да је ово историјски моменат за придруживање Унији који би требало да буде искориштен.
Манфред Пенц - Фото: РТРС
Манфред ПенцФото: РТРС

- У нашој њемачкој политици не морају сви да имају исто мишљење, то је саставни дио демократије, али је битно да разговарамо, а неко ко жели да разумије ову регију, мора да прича са људима овдје. Ми разговарамо са људима, а не причамо о људима. О томе ћу причати у Њемачкој са колегама. Људи овдје не сумњају у то да припадају ЕУ, да желе у ЕУ, а ја кажем својима у Њемачкој да је то и за нас исто тако велика шанса - рекао је Пенц.

Пенц је истакао да би пут у заједничку европску будућност требало да уједини регион.

- Ми скупа имамо могућност да идемо историјским путем - рекао је он и додао да у БиХ и у региону постоји позитиван правац развоја.

Пенц каже да је потребно искористити потенцијале региона.

- Имам осјећај да људи овдје не желе само да гледају уназад, већ и унапријед, иако не гледају исто на ствари које су се десиле у прошлости, а њих морамо добро да изанализирамо - рекао је он.

Када је ријеч о састанку са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, Пенц је рекао да је суштина свега - разговор.

- Важно ми је да дођем у регију, слушам и понесем утиске, а ту спада и разговор са предсједником Републике Српске, што је битно, јер ако не разговарате, немате ни могућност да се разумијете. Мој мото је - многи могу да причају, али и ја могу да слушам - истакао је он.

Пенц је рекао и да је БиХ "пуно суверенија него што то неки желе да прикажу".

- Заједно имамо могућност да идемо историјским путем. Ми пружамо руку овој земљи, која би нас у Европи јако обогатила. И зато треба да идемо напријед - истакао је Пенц.