latinica  ћирилица
27/06/2024 |  12:36 | Аутор: СРНА

Међународни фестивал позоришта "Златна вила" од 23. до 28. септембра

Међународни фестивал позоришта "Златна вила" биће одржаћан у Приједору од 23. до 28. септембра, саопштено је данас из Позоришта Приједор.
Позориште - Фото: илустрација
ПозориштеФото: илустрација

У такмичарском дјелу учествоваће Народно позориште Републике Српске и Народно позориште из Београда у копродукцији, с представом "Урнебесна трагедија" по тексту Душана Ковачевића, у режији Јагоша Марковића и Народно позориште Сомбор с представом "Људи од воска" по тексту Мате Матишића, у режији Ивана Вање Алача.

Из Хрватске долази Хрватско народно казалиште Осијек с представом "Маратонци трче почасни круг" по тексту Душана Ковачевића, у режији Оље Ђорђевић, из Зенице Босанско народно позориште с представом "Киселина" по тексту Асје Крсмановић, у режији Нермина Хамзагића, а из Црне Горе Корифеј театар Колашин с представом "Крст са петокраком" по тексту Велизара Радоњића, у режији Зорана Ракочевића.

Шестог фестивалског дана играће се представа у част награђених.

Фестивал није жанровски опредијељен, има такмичарски карактер, трочлани жири додјељује награде, селектор је Зоран Барош, а циљ фестивала је представљање најквалитетнијих позоришних пројеката говорног подручја БиХ, Србије, Хрватске и Црне Горе, не старијих од двије године.

Ово је 17. издање Међународног фестивала позоришта "Златна вила".