latinica  ћирилица
27/06/2024 |  09:47 ⇒ 12:22 | Аутор: СРНА

Будимир: Циљ - покретање и реализација пројеката у области науке (ВИДЕО)

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир изјавио је да је циљ да се покрену и реализују пројекти у области науке, као и да ће научно-истраживачки потенцијал бити стављен у фокус рада Научно-технолошког парка Српске.
Жељко Будимир - Фото: РТРС
Жељко БудимирФото: РТРС

Будимир је уочи конференције "Научно-технолошки парк – основни покретач развоја иновативног екосистема Републике Српске" истакао да је Научно-технолошки парк замајац који ће помоћи новим генерацијама у развоју високе технологије.

- Очекујемо од тима који води Научно-технолошки парк и тима Министарства да вриједно раде и да завршимо оно што смо планирали за ову годину, а то је институционално и кадровско јачање и надам се почетак радова на згради парка - рекао је Будимир у Бањалуци.

Он је истакао да Српска има капацитет да започне пројекте, јер то представља Научно-технолошки пар.

Будимир је захвалио на подршци коју Српској пружа и ресорно министарство Србије, те изразио наду да ће сарадња у наредном периоду бити додатно проширена.

Министар науке, технолошког развоја и иновација Србије Јелена Беговић појаснила је да је иновациони екосистем носилац економског и друштвеног развоја.

Подсјетила је да Србија има четири научно-технолошка парка, те да се граде нови.

- Имамо искуство, желимо да га поделимо и желимо да можда неке грешке које смо ми правили ви не направите, да вам скратимо пут, дамо шансу младим талентованим људима и дамо шансу знању да креира економију, која је економија будућности - рекла је Беговићева.

Директор Научно-технолошког парка Републике Српске Никола Драговић рекао је да ће на данашњој конференцији, осим активности и планова Научно-технолошког парка, бити представљена знања и искуства из Србије.

- Чућемо конкретна искуства и на који начин Фонд за развој иновација Србије помаже субјекте иновационог екосистема да још више унаприједе и усаврше комерцијализацију својих иновација - рекао је Драговић.

Директор Научно-технолошког парка Београд Гордана Грковић Даниловић истакла је да научно-технолошки паркови имају много тога за понудити младим људима и иновативним компанијама у процесу креирања иновационог система.

Србија, како каже, зна колико је важно имати и стварати иновациони екосистем, те колико је важна подршка ресорног министарства.

- Видимо да је ви овде јако пуно имате. Знамо колико може да се промени земља и убрза технолошки развој оснивањем и развојем научно-технолошких паркова и доношењем Закона о иновационој делатности - рекла је Даниловићева, те Српској пожељела пуно успјеха у овој области.

Влада Републике Српске усвојила је прошле године информацију о оснивању првог Научно-технолошког парка у Српској чији је циљ убрзан технолошки развој у складу с добрим примјерима међународне праксе.

Научно-технолошки парк Српске треба да привуче иновативне, технолошко развојне компаније, домаће и стране и да створи услове за развој економије засноване на знању, односну комерцијализацију иновација насталих у процесу истраживања и развоја те тако поспјеши развој и извоз производа и услуга.

У Научно-технолошки парк биће уложено укупно 19 милиона евра за изградњу, опремање и остале трошкове.

Оснивачи Научно-технолошког парка Српске су Влада Републике Српске и Универзитет у Бањалуци.