latinica  ћирилица
27/06/2024 |  08:53 ⇒ 08:55 | Аутор: СРНА

Арлову ни ове године није дозвољен улазак на Kосмет

Предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов изјавио је да су власти у Приштини одбиле његов захтјев за улазак на Косово и Метохију да за Видовдан буде са српским народом и свештенством у Грачаници, на Газиместану и Косовској Митровици, иако посједује валидан документ, личну карту Србије.
Милорад Арлов - Фото: РТРС
Милорад АрловФото: РТРС

Арлов је подсјетио да забрана траје од 26. јуна 2020. године и да су га од тада само једном пустили на подручје Косова и Метохије 2022. године.

- Враћен сам са администартивног прелаза Јариње девет пута и одбијен више од 10 пута да као човјек који се бави хуманитарним радом уђем на Косово и Метохију - навео је Арлов.

Он је напоменуо да се након 140 одлазака на Косово и Метохију од маја 2008. до 26. јуна 2020. године многробројним забранама константно нарушава и крши његова слобода кретања без икаквог образложења, иако се не бави политиком.

- Обратио сам се писаним захтјевима на неколико важних адреса и молбом безбједносним санагама Косова, као и шефу УНМИК-а Каролин Зијаде и кабинету специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака да је нарушена моја слобода кретање и нисам добио одговор - каже Арлов.

Напоменуо је да је на Косову и Метохији планирао да борави у вјерској и хуманитарној посјети од 27 до 30. јуна, на обиљежавању Видовдана у Грачаници и на Газиместану и да посјети Дневни центар "Подржи ме-9.јануар" у Косовској Митровици, који је Одбор изградио за дјецу и младе са потешкоћама у развоју и у којемо нису само српска, недо и албанска, ромса, бошњачка дјеца.

- Апелујем на све међународне институције КФОР, УНМИК, ЕУЛЕКС, стране амбасаде и организације да упозоре Приштину на обавезу према Резолуцији 1244 о слободи кретања и да се моја забрана уласка скине након толико година њене примјене - додао је Арлов.