latinica  ћирилица
26/06/2024 |  22:47 ⇒ 22:48 | Аутор: СРНА

Борељ: Без напретка у дијалогу, Курти одбио трилатерални састанак

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ признао је да није било напретка у процесу нормализације између Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, након што је премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти одбио да се појави на трилатералном састанку са предсједником Србије Александом Вучићем.
Џозеп Борељ (Фото:  EPA-EFE/OLIVIER HOSLET) -
Џозеп Борељ (Фото: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET)

- Разговори су били, очекивано, тешки као што су и увијек били. На крају није било трилатералног састанка. Приштина није била спремна за ово и није хтјела трилатерални састанак - рекао је Борељ новинарима након разговора у Бриселу.

Он је додао да је Србија била спремна да то уради, али да је "за танго потребно двоје".

- Нажалост, данас није дошло до напретка у примјени споразума, премијер Курти је представио три услова за њихово даље ангажовање у ширем процесу нормализације - рекао је Борељ.

Куртијеви услови су укључивали формализовање основног споразума Београда и Приштине потписивањем оба лидера, повлачење писма са резервом које је у Служби ЕУ за спољне послове /ЕЕАС/ званично депоновала бивша премијерка Србије Ана Брнабић од 13. децембра 2023. као и изручење Приштини Милана Радојичића, бизнисмена и политичара са Косова, који је наводно био умијешан у насилне сукобе који су се догодили на сјеверу Косова у септембру прошле године.

- Београд није био спреман да у потпуности испуни услове Приштине, позивајући се на уставна ограничења - рекао је Борељ.

Борељ је нагласио да "процес нормализације може да напредује само онолико брзо колико двије стране желе" и да ЕЕАС не може да уради сав посао умјесто њих, јер може само да посредује.

Борељ је обећао наставак посредничких напора Брисела.