latinica  ћирилица
26/06/2024 |  21:59 ⇒ 27/06/2024 | 07:30 | Аутор: РТРС

Каран: Већ 30 година покушавају да прекроје БиХ по вољи Бошњака (ВИДЕО)

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран рекао је да се урушавањем уставног поретка већ 30 година БиХ покушава прекројити по вољи искључиво једног народа.
Синиша Каран - Фото: РТРС
Синиша КаранФото: РТРС

Каран, који је и професор уставног права, истакао је да је Дејтонски споразум једини могући оквир у којем БиХ може функционисати, а да Република Српска чини све како би се дејтонска БиХ сачувала.

- Рушиоци Дејонског споразума су, прије свега, оне државе које сматрају да је њихов циљ у БиХ, вањскополитички циљ, унитарна БиХ, који желе бошњачком народу да створе бошњачку унитарну државу. Они руше Дејтонски мировни споразум. Они 30 година воде хибридни рат против Републике Српске. Ово што они раде 30 година, што раде данас је класични хибридни, субверзивни рат против Републике Српске и њених институција - нагласио је Каран у Телерингу.

Он је истакао да Устав Републике Српске гарантује њену уставну позицију и државотворност, те представља брану фактичком кршењу Устава БиХ и рушењу Дејтонског мировног споразума.

- Онај ко руши Дејтонски споразум, он угрожава мир. Република Српска се заклиње у Дејтонски споразум. Онај ко је за сва начела и принципе тог споразума је за мир - рекао је Каран.

Каран је нагласио да БиХ може опстати само на основу унутрашњег договора.

- БиХ има перспективу, али је немогућа са страним утицајем - нагласио је Каран.

Он сматра да би било потребно створити савез држава - конфедерални однос, дати 10 година како би се видјело да ли ће постојати елементи заједничког живљења и спровести референдуме код сва три народа да сами одлуче да ли могу заједно живјети, а не обрнуто.

Говорећи о безбједносној ситуацији у Републици Српској, Каран је рекао да се у дужем периоду може рећи да је ситуација стабилна и повољна, али да нема опуштања и да је потребно стално чинити све да таква и остане, непрекидно улагати и континуирано јачати капацитете.

Он је рекао да је у посљедњих неколико година уложено око 180 милиона КМ у МУП Српске.

- Безбједносне пријетње некада нису видљиве грађанима, али морају бити видљиве нама. У МУП се мора непрекидно улагати. Прије свега, морате јачати капацитете због различитих облика криминалитета који се појављају, првенствено организованог криминалитета. МУП мора планирати буџет. Организовани криминал нема проблема са буџетом. Они су врло организовани, тајни, раде по различитим новим методама, није их лако открити и разбити. Ми смо само ове године открили шест различитих организованих криминалних група. То се ради мјесецима, чак и годинама - истакао је Каран.

Каран је поручио да нема снажне Републике без снажног МУП-а.

Када је ријеч о Полицији Републике Српске, Каран је рекао да је дошло до нагле смјене кадра и да сада има велики број младих, јер су у пензију отишли бројни полицајци који су се у рату борили за слободу Српске и за то им треба одати захвалност.

Он је подсјетио да је расписан конкурс за 27. класу Полицијске академије и да је поново враћена Средња школа унутрашњих послова, као и да годишње око 400 полицајаца одлази у пензију.

Каран је навео да се, према Закону о полицији, од идуће године из полиције неће моћи прије 55. године, јер тренутно недостаје око 700 полицајаца, а без оваквог законског рјешења могло би из полиције отићи више од 1.000 полицајаца у пензију.