latinica  ћирилица
26/06/2024 |  19:53 ⇒ 27/06/2024 | 08:46 | Аутор: РТРС

Санкционисане компаније пред изазовима - како одржати пословање и задржати раднике? (ВИДЕО)

Америчке санкције за управу Инфинити групи, која окупља седам санкционисаних компанија у Српској, су неразумне, апсурдне и политичке.
Тастатура - Фото: РТРС
ТастатураФото: РТРС

Сумњају да је крајњи циљ странаца угасити предузеће из Републике Српске које запошљава 800 већином висококвалификованих радника и преузети одређене пословне пројекте.

Како би спасили радна мјеста и егзистенцију својих запослених, у управи су заинтересовани да од власника Ђорђа Ђурића, који је након уведених санкција одлучио да напусти компанију, преузму Инфинити групу.

Сматрају да ће у наредних десет дана наћи модел како то реализовати.

Како наћи начин да Инфинити група након америчких санкција настави са пословањем и сачува радна мјеста задатак је који ових дана приоритетно стоји пред управом. Не кажу да ће бити лако, јер нису кажњени због непоштовања закона, већ политичких, али и других разлога. Сумњају да неко покушава угрозити реализацију договорених пројеката. Свакако је трн у оку и конкурентност са страним компанијама.

Предсједник Управе Инфинити интернешнел групе Бојан Вујић рекао је да ће у наредном периоду бити реализован пројекат дигитализације у БиХ вриједан неколико стотина милиона евра, наводећи да и то може бити један од разлога за увођење санкција.

- Када нема домаћих компанија, то ће онда радити неко са стране - указао је Вујић.

Директор Проинтера Владимир Перишић рекао је да Проинтер сарађује са водећим свјетским компанијама, да је пословање било транспарентно, што показују и склопљени уговори, добијени сертификати и све друго што је потребно да би се остварила таква врста сарадње.

- Сарађујемо највише са америчким компанијама и сада смо изненађени због свега што се десило. Када договарамо пројекте, морали смо имати стручне кадрове и сертификате, то су препознали сви у свијету - рекао је Перишић.

Да ли је, између осталих, и пословна визија довела до санкција? Случајно или не, Инфинити група која запошљава 800 већином висококвалификованих радника са дефицитарним занимањима, заустављена је у сред инвестиционог периода. И предсједник Републике Српске Милорад Додик сматра да самозвани "носиоци демократије" све раде да политички ослабе Републику Српску, сада и економски.

Додик каже да фирме које су санкционисане слове за најбоље у БиХ и да разлог за санкције треба тражити и у конкурентности, јер нису успјели посредством политичке воље да их истисну из послова на нивоу институција БиХ, а чињеница је да су квалификоване и конкурентне са цијенама.

Доводити ове фирме у везу са Додиком и његовом породицом као разлог за санкције нетачно је и неразумно, тврде у Инфинити групи. Оно што је апсурд јесте да послују са америчким и европским компанијама. Ти пословни партнери не подржавају овакав начин санкционисања. Још је већи апсурд да ти страни партнери не желе да до половине августа прекину сарадњу, а овдашње банке већ најављују затварање рачуна. Радницима су исплаћене двије плате унапријед. Како би сачували радна мјеста и запослене у управи су заинтересовани да од власника Инфинити групе, који не жели да послује под санкцијама, преузму управљање.

- Разговарамо да сада ми из Инфинити групе преузмемо управљање. Поента је да ми који смо створили компанију идемо у правцу да је преузмемо. На овај начин Инфинити група више неће да постоји, али тражићемо неки модел - рекао је Вујић.

Перишић је рекао да је просјечна старосна доб запослених 35 година.

- Стицали су искуство на великим пројектима. Сада они размишљају о свему шта се дешава и осјећају се угрожено - рекао је Перишић.

Ако не би нашли модел да наставе пословање, упозоравају из Инфинитија да може доћи и до угрожавања система рада у јавном сектору, прије свега Пореској и Геодетској управи, које они технички одржавају. И предсједник Српске каже да ће републичке институције тражити рјешење за наставак пословања компанија које су санкционисане.