latinica  ћирилица
25/06/2024 |  22:54 ⇒ 26/06/2024 | 07:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Асанж допутовао на територију САД

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж допутовао је на територију САД на Сјеверним Маријанским острвима, гдје би требало да формално призна кривицу за кршење америчког закона о шпијунажи, у споразуму који би могао да му омогући да се врати кући у Аустралију, јавио је Ројтерс.
Џулијан Асанж (фото: EPA-EFE/WIKILEAKS HANDOUT) -
Џулијан Асанж (фото: EPA-EFE/WIKILEAKS HANDOUT)

Асанж би требало да сутра постигне договор са америчким паравосуђем, а, како су навели амерички тужиоци пристао је да призна кривицу по једној тачки оптужнице за завјеру ради прибављања и објелодањивања повјерљивих докумената америчке националне одбране.

Викиликс је раније данас саопштио да је његов оснивач Џулијан Асанж напустио британски затвор и одлетио из Велике Британије, након што су тужиоци у САД изјавили да би он требало ове седмице да призна кривицу за кршење америчког закона о шпијунажи, у споразуму који би могао да му омогући да се врати кући у Аустралију.

Оснивач Викиликса је први пут ухапшен у Британији 2010. на основу европског налоза за хапшење након што су шведске власти саопштиле да желе да га испитају због оптужби за сексуалне злочине које су касније одбачене.

Побјегао је у амбасаду Еквадора, гдје је остао седам година, како би избјегао изручење Шведској.

Извучен је из амбасаде Еквадора 2019. и затворен јер није платио кауцију.

Од тада је био у лондонском затвору Белмарш с најстрожим обезбјеђењем, одакле се готово пет година борио против изручења у Сједињене Државе.