latinica  ћирилица
25/06/2024 |  20:31 ⇒ 20:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Карађорђевићи наградили најбоље матуранте из Србије и Републике Српске

Више од 500 најбољих матураната из Србије и Републике Српске примило је данас у Белом двору у Београду похвалнице и пригодне поклоне за изузетан успјех постигнут током средњошколског образовања Фондације за образовање и културу Александара Карађорђевића.
Карађорђевићи наградили најбоље матуранте - Фото: Уступљена фотографија
Карађорђевићи наградили најбоље матурантеФото: Уступљена фотографија

Карађорђевић је, заједно са супругом Катарином Карађорђевић, на 23. пријему за најбоље матуранте, поздравио ученике, одајући им признање на изузетним резултатима које су постигли током школовања у основној и средњој школи.

- Сваке године се искрено обрадујем када видим да имамо добре ученике који знају да је вриједност образовања непроцјењива. Жеља нам је да мотивишемо младе да наставе даље, јер је образовање најважније. Они морају да наставе пут који су започели, радећи на својој даљој едукацији и усавршавању - поручио је принц Александар Карађорђевић.

Додао је да су Србији и Републици Српској потребни образовани, паметни млади људи, као и да отаџбина може да напредује само знањем.

- Ви сте наши будући лидери, они који ће наслиједити ову земљу од нас и нашој Србији је потребно да останете овдје. Доприносећи својој земљи и свом народу знањем, дајете највиши и најплеменитији примјер правог родољубља - истакао је он.

Изасланик премијера Србије Милоша Вучевића Никола Бањац је честитао успјех матурантима и пожелио им да и даље напредују и граде Србију која са њима може само да, како је рекао, расте, цвјета и буде љепша.

Додао је да је прије 20 година био на истом мјесту на којем су данас матуранти, као и да могу да рачунају на подршку читаве државе.

- Влада и предсједник, као и сви сегменти друштва ће дати додатни допринос да се ови успјеси додатно препознају и награде - истакао је Бањац.

Министарка просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић, која је била спријечена да присуствује догађају, обратила се матурантима писмом којим је поручила да је пријем значајан јер препознаје и награђује изврсност и труд, као и да представља симбол признања за све што су ученици до сада постигли, али и подстицај за све што ће остваривати у будућности.

- Доказ ваше преданости је сваки сат проведен у учењу, сваки тест, свака додатна активност у којој сте учествовали, као и свака препрека коју сте савладали. Поносни смо што имамо младе људе који својим залагањем и стрпљењем показују колико је важно имати циљ и не одустајати од њега - наводи се у писму министарке.

Стојичићева у писму додаје да је посвећеност ученика примјер свима да упорност и труд воде ка успјеху, као и да је увјерена да ће и ученици наставити да постављају високе циљеве.

Посебни савјетник министарке просвјете Славице Ђукић Дејановић Јанко Самарџић рекао је да данашња церемонија представља не само признање за изузетна постигнућа ученика, већ и дубоко укоријењену традицију која се његује из године у годину.

Глумац Виктор Савић је честитао свим матурантима на постигнутом успјеху и поручио да је лијепо истицати се по знању, али их је упозорио да охолост не угрози то знање.

- Поносни смо на ваш успјех. Ви сте будућност ове земље - поручио је Савић.

Иначе, свака средња школа у Србији и Републици Српској међу матурантима бира ђака генерације коме Фондација престолонасqедника Александра за културу и образовање додјељује посебну похвалницу и пригодан поклон у знак признања за изванредна постигнућа у средњошколском периоду.

Из техничких разлога, скупу нису присуствовали матуранти из Републике Српске, а похвалнице ће им бити достављене посредством Представништва Републике Српске у Београду.