latinica  ћирилица
25/06/2024 |  19:28 ⇒ 22:34 | Аутор: СРНА

Видовдански хуманитарни базар за помоћ породици на Косову и Метохији

Хуманитарна организација "Срби за Србе" у сарадњи са "Малим истраживачима" из Источног Новог Сарајева организовала је вечерас у Источном Новом Сарајеву видовдански хуманитарни базар из блока за помоћ Србима на Косову и Метохији.
Источно Сарајево, видовдански хуманитарни базар - Фото: СРНА
Источно Сарајево, видовдански хуманитарни базарФото: СРНА

Координатор "Тројке из блока" у Републици Српској Марко Маунага истакао је да су, осим што су грађани Источног Сарајева угостили дјецу са Косова и Метохије, вечерас организовали и овај хуманитарни базар из блока, гдје је постављено десетак столова на којима су изложени производи више донатора који се не продају, већ грађани дају добровољни прилог.

- На базару ће грађани имати прилику да добровољним прилозима купе неки од изложених производа и тако помогну још једну породицу са Косова и Метохије у оквиру видовданске акције хуманитарне организације "Срби за Србе" - рекао је Маунага.

Он је нагласио да су дјеца из Источног Сарајева и њихови вршњаци из мјеста Ново Брдо са Косова и Метохије домаћини "Базара из блока", који је отворен од 18.00 до 21.00 час, након чега ће сви заједно гледати фудбалску утакмицу Србија-Данска и навијати за Србију.

- На базару ће сви присутни моћи лично да осјете љубав и благодат коју дјеца са Косова и Метохије носе у себи - истакао је Маунага.

Предсједница Удружења "Мали истраживачи" Бојана Крстић рекла је да се они баве повратком дјеце природи, традицији, селу и обичајима.

Крстићева је навела да Удружење има свој простор на Тврдимићима у оквиру амфитеатра "Бели вук" гдје одржавају различите радионице за дјецу - кувају, беру шумске плодове, истражују природу.

Она је рекла да су дјеца узраста од пет до 12 година, а удружење има више од 100 родитеља који су учлањени у вибер заједницу гдје их обавјештавају о терминима и темама радионица.

Крстићева је додала да данас на базару нуде своје производе.

Члан "Малих истраживача" Мила Крстић рекла је да на данашњем базару продају своје производе - сапуне, наруквице, чајеве и да ће сва прикупљена средства дати у хуманитарне сврхе.

Волонтер хуманитарне организације "Срби за Србе" Стефан Којић рекао је да ће у петак, 28. јуна, од 19.30 часова у ресторану "Џаст паб" у Источном Новом Сарајеву одржати седми квиз из блока, а учесници ће добровољним прилозима помоћи дјецу са Косова и Метохије.

Он је истакао да ће то бити видовдански квиз из блока, јер су већ одржане квалификације у Вишеграду, Рудом и на Сокоцу.

Којић је додао да већ имају пријављених седам екипа из ова три мјеста и осам екипа које долазе на квиз и позвао грађане да се пријаве.