latinica  ћирилица
25/06/2024 |  18:35 ⇒ 22:55 | Аутор: РТРС

Зашто Суд БиХ крије одлуку у вези са жалбом СНСД-а? (ВИДЕО)

Зашто Суд БиХ крије одлуку у вези са жалбом СНСД-а на одлуку ЦИК БиХ која је крајем маја поново признала листић ПДП за Дом народа Парламентарне скупштине БиХ?
Дом народа ПС БиХ - Фото: Уступљена фотографија
Дом народа ПС БиХФото: Уступљена фотографија

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Ранка Перић Ромић, која је у име СНСД-а поднијела жалбу, каже да није обавијештена, док у Централној изборној комисији тврде да им је Суд доставио одлуку.

Ни у ПДП-у немају званично обавјештење, али се радују одлуци која им иде у корист.

Уколико заиста Суд одбије жалбу СНСД-а, жријебом ће бити одлучена судбина петог делегата у Клубу Срба Дома народа. Централна изборна комисија би сутра на прес конференцији могла саопштити више детаља.

Ни данас Суд БиХ није званично потврдио да је одбио жалбу СНСД-а на ранију одлуку ЦИК-а да призна гласачки листић ПДП-а. У ЦИК-у тврде да су добили такво рјешење Суда, али о заказивању жријеба који ће одлучити између СНСД-ове Сњежане Новаковић-Бурсаћ и ПДП-овог Ненада Вуковића није било ријечи на данашњој сједници Комисије.

- До овог тренутка нисам добила апсолутно никаву информацију, мислим да сам требала бити међу првим обавијештена с обзиром да сам ја носилац листе СНСД-а и неко ко се директно жалио на одлуку ЦИК-а. Намеће се мишљење да се нешто друго покушава одлуком Суда, дакле, испод жита прогурати, да се назор кандидат ПДП-а прогура у ПС БиХ - каже Перић Ромић.

У СНСД-у подсјећају да ЦИК нема надлежност да утврђује исправност гласачког листића за Дом народа, већ то ради надлежна Комисија у Народној скупштини која је констатовала да је листа ПДП-а за Дом народа била неважећа.

- Ради се о једној политчкој одлуци која нема везе са правом и правдом, из разлога што један Суд по истом питању доноси у два случаја двије различите одлуке. Јасно је да се овдје ради о политичком пројекту рушења народне воље српског народа у БиХ и свих грађана Републике Српске - истиче Радован Ковачевић, делегат у Клубу Срба (СНСД) у Дому народа ПС БиХ.

Нејасно је како је информација о судбини петог делегата "процурила" преко једног сарајевског портала умјесто да буде објављена на званичној веб страници Суда и због чега није обавијештена Народна скупштина Републике Српске гдје се бирају делегати за Дом народа ПС.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић каже да је ово можда и "пробни балон" да се одлуке доносе ван институција које су за то надлежне, а то је Народна скупштина.

- Циљ је сигурно рушење власти на нивоу БиХ. Опасно је да они који су одушевљени да буду дио власти ван воље народа додатно утичу да створе подјелу у Републици Српској, јер увијек је навјећа подјела ако имате једну власт у Српској, а другу на нивоу БиХ, а воља народа је идентична - каже Стевандић.

У ПДП-у су задовољни одлуком Суда БиХ у њихову корист. Ненад Вуковић, чије ће се име наћи у бубњу, раније је најављивао да би његовим евентуалним избором у Дом народа били створени услови за прекомпозицију власти на нивоу БиХ.

- За нас је одлука очекивана и праведна. Што се тиче самог жријеба, ми ћемо поштовати сваки исход, а наравно да прижељкујемо да мандат припадне нама, а онда очекујемо да се мијењају политички односи у ПС БиХ - рекао је Вуковић.

У СДС-у, ипак, мисле да не треба улазити у авантуру промјене Савјета министара.

- Лутрија никад није ставр промишљана и интелигенције, већ среће - каже предсједник СДС-а Милан Миличевић.

Одбијањем жалбе СНСД-а на одлуку ЦИК-а Суд БиХ нарушава принцип уставности и крши Устав БиХ, сматра замјеник предсједавајућег Савјета министара Сташа Кошарац. Он каже да је то наставак уједињене борбе дијела међународне заједнице, политичког Сарајева и опозиције против изборне воље српског народа и институција Републике Српске.