latinica  ћирилица
25/06/2024 |  18:23 ⇒ 18:24 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ отворила приступне преговоре са Украјином

Европска унија одржала је данас прву међувладину конференцију на министарском нивоу за отварање приступних преговора са Украјином.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

Мнистарка спољних и европских послова Белгије Адја Лабиб, која је предводила делегацију ЕУ, нагласила је да је ово "историјски дан за Украјину и ЕУ".

- Пут до ове тачке био је изазован и одлучност Украјине да предузме неопходне реформе је заиста импресивна - рекла је она.

Додала је да ће приступни преговори бити "ригорозни и захтјевни".

- Са одлучношћу и посвећеношћу, увјерени смо да Украјина може да их доведе до успјешног завршетка. Будућност Украјине и њених грађана лежи у Европској унији - поручила је Лабиб.

Како се наводи у саопштењу Савјета, ЕУ је поновила одлучну осуду руског рата у Украјини и поручила да је спремна да настави да подржава Украјину и њен народ у рату "онолико дуго колико то траје и колико год је потребно".

ЕУ је позвала Комисију да настави да процјењује стање спремности Украјине за отварање преговора у одређеним областима и идентификује питања која ће се највјероватније појавити у преговорима, почевши од основног кластера који ће, у складу са преговарачким оквиром, први бити отворен.

У делегацији ЕУ био је и европски комесар за сусједство и проширење Оливер Вархељи, док је делегацију Украјине предводила потпредсједница украјинске владе Олха Стефанишина, а из Кијева се обратио украјински премијер Денис Шмихал.

Међувладина конференција одржана је након одлуке Европског савјета у децембру прошле године да отвори приступне преговоре са Украјином и након што је Савјет 21. јуна одобрио преговарачки оквир за преговоре са Украјином, у складу са ревидираном методологијом проширења.