latinica  ћирилица
25/06/2024 |  18:08 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

Гдје Конаковић и његови истомишљеници виде "малигни руски утицај"? (ВИДЕО)

Русија и малигни руски утицај - када политичко Сарајево потроши све теме за покушај урушавања Републике Српске и предсједника Српске Милорада Додика, на дневни ред стави ову.
Елмедин Конаковић - Фото: РТРС
Елмедин КонаковићФото: РТРС

Тако министар спољних послова БиХ Елмедин Конаковић, учествујући на састанку министара иностраних послова ЕУ и Западног Балкана у Луксембургу, да ли у жељи доказивања страним налогодавцима, није пропустио прилику да се још једном пожали на добре односе званичне Бањалуке и Москве. На ту своју опсједнутост или параноју од Русије, добио је шаљив одговор предсједника Додика.

Нова ЕУ дестинација бх. дипломате, стара прича. Могло би се рећи већ доста излизана. Конаковић је у Луксембургу међу министрима иностраних послова ЕУ и Западног Балкана говорио о предсједницима Републике Српске Милораду Додику, Русије Владимиру Путину и тобожњем руском утицају на овим просторима. Говорио или испуњавао задатак западних налогодаваца ?

- Руски утицај никада није био већи, имамо слике Додика и Путина који критикују Запад. Имамо политичаре попут Милорада Додика који ради на дугме из Москве. Додик више води рачуна о интересима руског него српског народа - рекао је Конаковић.

По принципу какве изјаве Конаковића, такав и одговор - Додик је на друштвеним мрежама поставио инсерт из филма, којим алудира на Конаковићеву "опсједнутост" Русијом и руским утицајем.

Снови су једно реалност друго. Овај видео је најбоља мјера озбиљности Конаковићевих иступа у Луксембургу, сагласан је и политиколог Војислав Савић.

- Када неко у континуитету даје неозбиљне политичке изјаве, када се не понаша на политички озбиљан начин, ви немате други начин него да одговорите исто - каже Савић.

Из Републике Српске питају гдје Конаковић и његови политички истомишљеници виде тај малигни руски утицај?

- Узмите само колико има нво организација који су руске или проруске, а колико западних овдје. Више је пуно западних који се мијешају - наглашава Савић.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић рекла је да је Конаковић опсједнут Русијом и предсједником Путином, али не зато што то хоће и жели, јер је и сам свјестан да га од Русије неће глава забољети, већ зато што је то интерес његових ага /америчког амбасадора у БиХ/ Мајкла Марфија и Кристијана Шмита и, како је и сам признао, веже коња гдје му ага каже, па тако се у сваком обраћању мора дотаћи Русије и Владимира Путина.

Из Српске питају зашто се Конаковићу привиђа руски утицај, а не види или затвара очи пред ратнохушкачким спотовима неких званичника Федерације БиХ? Да ли је федерални министар полиције Рамо Исак тај пут у Европу који Конаковић заговара или политичка карикатура БиХ?

- Рамо Исак, који би требало да гарантује сигурност свим грађанима у Федерацији, је супротно од тога. Главни подстрекач свега, сукоба и хаоса. Али може му се јер има подршку дијела међународне заједнице која ради на распакивању Дејтона, те правосудних институција и ЦИК-а, а све са циљем стварања унитарне БиХ - наглашава Вулићева.

"Тик-ток" Рамо нити има армију, нити му двојица статиста у страначком споту нешто вриједе, каже министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић. Али спот још једном показује намјере бошњачких политичара, које су у овом случају видљиве и јасно изречене, а то је да не постоји Република Српска и српски народ на њеној територији, сматра Нешић.