latinica  ћирилица
25/06/2024 |  15:11 ⇒ 17:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Медији: Постигнут договор преговача - Фон дер Лајен опет на челу ЕК, Калас мијења Бореља

Непосредно прије кључног самита ЕУ, шефови држава и влада сагласили су се данас да номинују Урсулу фон дер Лајен за други мандат на мјесту предсједнице Европске комисије, а сложили су се и око кадровских рјешења за још двије водеће позиције, преносе њемачки медији позивајући се на своја сазнања.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

Ову одлуку још треба да потврде лидери ЕУ, као и Европски парламент.

Ако се ЕП сложи са приједлозима 27 шефова држава и влада, Фон дер Лајен ће бити предсједница ЕК још пет година, бивши шеф португалске владе Антонио Коста биће предсједник Савјета, премијерка Естоније Каја Калас постаће нова висока представница ЕУ за спољне послове и безбједносну политику, функција коју је досад обављао Жозеп Борељ, потврђено је за Билд из кругова блиских преговорима.

Договор су постигли преговарачи Европске народне партије (ЕПП), социјалдемократа и либерала, пише њемачки ФАЗ позивајући се на три добро упућена извора.

Према информацијама ФАЗ-а, договор су склопили преговарачи из три породице странака: грчки премијер Киријакос Мицотакис и пољски премијер Доналд Туск испред ЕПП, њемачки канцелар Олаф Шолц (СПД) и шпански премијер Педро Санчез као представници социјалдемократа, као и француски предсједник Емануел Макрон и холандски премијер Марк Руте за либерале.