latinica  ћирилица
25/06/2024 |  14:54 ⇒ 15:18 | Аутор: СРНА

У Бужиму проглашено стање елементарне непогоде

На подручју општине Бужим у Унско-санском кантону проглашено је стање елементарне непогоде због поплава.
Њива (Фото: EPA-EFE/VINCENT JANNINK/илустрација) -
Њива (Фото: EPA-EFE/VINCENT JANNINK/илустрација)

Одлука о проглашењу елементарне непогоде донесена је на ванредној сједници општинског штаба цивилне заштите.

Према подацима са терена, данас је на подручју Бужима ниво воде у опадању и вода се повлачи у природна корита, али су према прогнозама најављене падавине, што ће отежати и овако тешко стање, саопштено је из Федералне управе цивилне заштите.

Пољопривредна и друга земљишта су замуљена и комплетни засади на тим подручјима су уништени.

Према досадашњим подацима, поплављено је више од стотину стамбених и десет пословних објеката, а овај број није коначан јер грађани и данас пријављују штету на својој имовини.

Велики проблем стварају подземне воде које узрокују стварање одрона и клизишта, тренутно се саобраћај одвија отежано на локалним и некатегорисаним путевима.

Ангажована привредна предузећа су на терену и врше санацију путне инфраструктуре како би се успоставило неометано одвијање саобраћаја, а према подацима из комуналног предузећа Комб Бужим, вода у градском водоводном систему је замућена и не препоручује се за пиће.

Општинска комисија за процјену штета је на терену и процјењује штету на инфраструктури, пословним и стамбеним објектима.

На подручју Велике Кладуше стање узроковано обилним кишама прије два дана се стабилизује, сви путни правци су проходни док се вода повукла у своја корита, навели су из Управе цивилне заштите.

Служба заштите и спашавања и ватрогасци су на терену, ради се на чишћењу и санацији путних праваца као и исушивању влаге из објеката у којима је била вода, а Штаб Цивилне заштите донио је одлуку да није потребно проглашавати стање природне непогоде.

- Служба за Цивилну заштиту је на располагању грађанима и у току дана примила је 11 пријава грађана за штете од којих се већина одмах рјешава - додаје се у саопштењу.