latinica  ћирилица
25/06/2024 |  14:46 ⇒ 15:50 | Аутор: РТРС

Кошарац: Илузорно очекивати да Конаковић води самосталну политику

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац оцијенио је да је министру иностраних послова Елмедину Конаковићу очигледно јако тешко схватити шта значи бити демократском вољом изабран представник народа и немати ниједног другог налогодавца осим народа који те изабрао.
Сташа Кошарац - Фото: Уступљена фотографија
Сташа КошарацФото: Уступљена фотографија

- Иза /предсједника Републике Српске/ Милорада Додика стоје грађани Српске, који су му дали повјерење на изборима. Додик је избор Српске и њених грађана, чије интересе заступа и штити - истакао је Кошарац.

Он је указао да иза Конаковића стоје Кристијан Шмит, Мајкл Марфи и Амбасада САД у БиХ.

- То су аге, а Конаковићево је само да завеже коња гдје му они кажу - поручио је Кошарац.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

Према његовим ријечима, илузорно је очекивати да ће Конаковић из такве позиције водити самосталну и аутентичну политику.

- Неће, јер би то значило излазак из Шмитовог и Марфијевог крила. Неће, јер би то значило излазак из задатих координата и напуштање наметнутих западних наратива. Неће, јер би то значило поштовање Устава и Дејтона и политику унутрашњег договора два ентитета и три конститутивна народа, без странаца - навео је Кошарац на Инстаграму.

Он напомиње да Конаковић то неће јер би то значило преузимање одговорности и вођење аутентичне политике у интересу народа који те је изабрао, а за то треба имати мудрости и храбрости.

Кошарац каже да Конаковић то неће учинити јер би то значило да се мора угледати на Додика.

- Зато није изненађујуће што Конаковић наставља стазом коју су му трасирали Марфи и Шмит. На тој стази ће му по испробаној матрици Милорад Додик и Српска увијек бити кривци за све. Ту су салве неоснованих оптужби и манипулација на рачун Додика и Српске, ту је неизоставна мантра о малигном руском утицају, блокади европског пута и друге неистине и небулозе - подвукао је он.

Кошарац пита шта остаје Конаковићу ако све то напусти, те додаје да је ко стоји иза њега - реторичко питање.

- Воља народа чини разлику. У случају Конаковића - непремостиву и недостижну - констатовао је Кошарац.

Конаковић је на јучерашњем састанку министара спољних послова држава чланица ЕУ у Луксембургу поново изнио низ оптужби на рачун руководства Републике Српске, посебно предсједника Додика због састанака са предсједницима Русије и Бјелорусије након којих заузима ставове који су, наводно, главни разлог потешкоћа БиХ на европском путу.