latinica  ћирилица
25/06/2024 |  14:39 ⇒ 14:40 | Аутор: СРНА

Наша странка и НиП кажњени са по 3.000 КМ због преурањене кампање

Централна изборна комисија БиХ казнила је на данашњој сједници политичке странке Наша странка и Народ и правда са по 3.000 КМ због преурањене кампање.
ЦИК БиХ - Фото: РТРС
ЦИК БиХФото: РТРС

Осим тога Нашој странци наложено је да са друштвене мреже Фејсбук уклони спорну објаву за коју је ЦИК изрекао новчану казну.

Предсједник ЦИК-а Ирена Хаџиабдић у току сједница рекла је да је доказано да се радило о промоцији програма странака са циљем упознавања јавности и бирача о програму, уз промоцију лога на различитим друштвеним мрежама.

Према њеним ријечима, на сцени је масовна злоупотреба друштвених мрежа и онлајн медија за преурањену изборну кампању и промовисање програма политичких странака.

- Измјене Изборног закона које су наметнуте у марту су у том смислу јасне и ЦИК покушава да спријечи да се неки промовишу прије званичног почетка кампање - истакла је она.

Говорећи о пријави против странке Снага народа за преурањену кампању објављивањем видео-снимка у којем се појављује лидер ове партије Рамо Исак, али и ратни командант муслиманских снага у Сребреници Насер Орић и бивши начелник Главног штаба такозване Армије БиХ Сефер Халиловић, Хаџиабдићева је рекла да је поступак против ове странке покренут, али да се неће издвајати из других предмета.

- Сви предмети које водимо имају за нас исти значај - навела је она.

ЦИК је донио закључак и да се обустави претходна пријава за преурањену кампању против ове политичке странке, због тога "што се није могло утврдити да постоји објава на друштвеним мрежама која је била предмет пријаве".

На данашњој сједници усвојен је и Извјештај о извршеним провјерама за пријаву за овјеру коалиција, након отклањања недостатака и неправилности за учешће на локалним изборима.