latinica  ћирилица
25/06/2024 |  14:07 ⇒ 14:11 | Аутор: РТРС

Венецијанска комисија: Судије у Уставном суду се не смију бирати етнички

Венецијанска комисија истакла је у мишљењу по захтјеву хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића, а о начину избора судија у Уставни суд БиХ, да етничка припадност никако не смије бити кориштена као основ за избор судија Уставног суда БиХ.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

У мишљењу Венецијанске комисије је посебно истакнуто да етничке квоте или етнички паритет (2Б+2Х+2С) се не могу користити приликом избора судија у Уставни суд БиХ, јер то представља дискриминацију и подрива интегритет Уставног суда БиХ и у потпуној је супротности са европским праксама.

Венецијанска комисија наводи и то да професионално искуство кандидата за судију Уставног суда БиХ треба бити прецизирано на начин да кандидати требају имати 10 до 15 година професионалног искуства на позицији, судије, професора уставног права или адвоката.

У тадашњем својству предсједавајућег Предсједништва БиХ, Жељко Комшић је 15. марта 2024. године упутио захтјев за мишљење Венецијанској комисији о начину избора судија у Уставни суд БиХ, те поређења с праксом у земљама Савјета Европе.