latinica  ћирилица
25/06/2024 |  13:34 ⇒ 17:39 | Аутор: РТРС

Шкребић: Циљ - побољшати положај радника и стање у привреди (ВИДЕО)

Унија послодаваца и Конфедерација синдиката Републике Српске наставиће са партнерима заједно да раде на мјерама и унапређењу Споразума за будућност Српске с циљем побољшања стања у привреди и положаја радника, а договорено је и да се дође до оквира за преговарање о најнижој плати, изјавио је данас предсједник Уније Зоран Шкребић.
Округло сто у Требињу - Фото: РТРС
Округло сто у ТребињуФото: РТРС

Шкребић је рекао да је на округлом столу "Стање економије – како до веће продуктивности и плата" у Требињу закључено да се експертски тим укључи у рад Економско-социјалног савјета.

Истакао је да је одржавање округлог стола дио међусобног социјалног дијалога, који желе да подигну на још виши ниво, подсјетивши да су прошле године потписали и Споразум за будућност Српске са приједлозима који треба доведу до бољег стања у привреди и бољег положаја радника.

Шкребић је рекао да су разговарали и о високом проценту повећању минималне плате у Српској и како је то утицало на стање у привреди и на раднике.

Предсједник Конфедерације синдиката Републике Српске Жељко Тепавчевић истакао је да је данашњи састанак потврда да се само кроз разговор представника радника, послодаваца, институција и академске заједнице може унаприједити стање радника и привреде у Српској.

Најавио је да ће наставити да разговарају о свим отвореним питањима и да ће бити одржани и посебни састанци по питању гранских колективних уговора, што би створило додатну сигурност и повјерење између послодаваца и радника и побољшало материјални статус радника.

Економиста Марко Ђого истакао је да је данашњи састанак у Требињу лијеп примјер сарадње пословне заједнице и синдиката који су закључили да будуће одлуке треба да доносе уз адекватне стручне анализе, а не ад хок.

Округли сто је одржан у требињском "Граду сунца" у оквиру реализације пројекта "Допринос организација цивилног друштва побољшању утицаја предузетништва на социо-економски развој БИХ - ЕИСЕ" који финансира ЕУ, а спроводи Унија послодаваца Српске.