latinica  ћирилица
25/06/2024 |  13:03 ⇒ 13:08 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ данас отвара приступне преговоре са Украјином и Молдавијом

Европска унија данас ће званично отворити приступне преговоре са Украјином и Молдавијом.
Европска унија - Украјина (фото: EPA-EFE/ANTON BRINK HANSEN) -
Европска унија - Украјина (фото: EPA-EFE/ANTON BRINK HANSEN)

У Луксембургу ће данас бити одржане прве међувладине конференције са Украјином и Молдавијом како би се званично покренули приступни преговори са овим земљама.

Очекује се да ће ЕУ представити Молдавији и Украјини опште преговарачке оквире, који утврђују смјернице и принципе за приступне преговоре.

- Стојимо на прагу кључног тренутка за две земље. Заједно можемо да изградимо већу Европу која је окренута будућности. Пут који је пред нама биће изазован, али испуњен огромним могућностима - објавила је Европска комисија на друштвеној мрежи Икс.

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен честитала је данас Украјини и Молдавији на почетку приступних преговора.

- Ово је веома добра вест за народ Украјине, Молдавије и цијеле Европске уније. Пут који је пред нама биће тежак, али пун могућности - навела је она на Иксу.

Државе чланице ЕУ одобриле су прошле недеље преговарачке оквире за приступање Украјине и Молдавије том блоку.

Стални представници ЕУ постигли су 14. јуна начелни договор о оквиру за приступне преговоре између Украјине и Молдавије.

Претходно је Европска комисија саопштила да Украјина и Молдавија испуњавају све критеријуме потребне за формални почетак преговора о чланству у ЕУ.

Земље ЕУ одлучиле су 14. децембра да почну преговоре са Украјином и Молдавијом о приступању Европској унији након што је мађарски премијер Виктор Орбан напустио салу на почетку гласања и тако омогућио да одлука буде донесена једногласно.