latinica  ћирилица
25/06/2024 |  11:58 ⇒ 12:00 | Аутор: СРНА

Вулић: Конаковић министар само бошњачког народа

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић поручила је Елмедину Конаковићу да би му било много паметније да је на састанак министара спољних послова држава чланица ЕУ и земаља западног Балкана у Луксембргу показао фотографије и спотове својих сународника, који су именовани на значајне функције у БиХ и ФБиХ, са аутоматским пушкама и у друштву са ратним злочинцима.
Сања Вулић - Фото: Уступљена фотографија
Сања ВулићФото: Уступљена фотографија

Такође, не би било сувишно, рекла је Вулићева, да је Конаковић на састанку прочитао и пријетње Зукана Хелеза, иначе министра одбране, упућене Србима и препоруку да је боље да сами оду из БиХ него да чекају "Олују" као српски народ у Хрватској.

Она је рекла да би то, можда, било интересантније министрима ЕУ да чују са ким Срби живе у вјештачкој творевини званој БиХ.

Реагујући на изјаву Конаковића да је делегација у којој је био на скупу у Луксембргу показала слике недавног састанка предсједника Републике Српске Милорада Додика са руским предсједником Владимиром Путином, Вулићева је изјавила за Срну да јој није јасно чему показивање слика, када је састанак био најављен, јаван и у присуству медија, те да Милорад Додик не ради ништа тајно, увијено и подло као што то ради "министар иностраних послова Бошњака".

- Конаковић, који је министар само бошњачког народа, све што ради ради тајно и скривено, иако и сам зна да за све своје активности и изношење ставова било гдје у земљи и свијету мора да има сагласност Предсједништва БиХ, које је једино надлежно за спољну политику БиХ - рекла је Вулићева.

Она је истакла да је Конаковић опсједнут Русијом и предсједником Путином, али не зато што то хоће и жели, јер је и сам свјестан да га од Русије неће глава забољети, већ зато што је то интерес његових ага Мајкла Марфија и Кристијана Шмита и, како је и сам признао, веже коња гдје му ага каже, па тако се у сваком обраћању мора дотаћи Русије и Владимира Путина.

- За разлику од Конаковића, предсједник Српске Милорад Додик нема агу, већ води политику самостално и јавно, без било каквих подвала и замотавања у рукавице, у складу са сваким словом Дејтонског мировног споразума и поштовање два равноправна ентитета и три конститутивна народа - нагласила је Вулићева.

Што се тиче Конаковићевог мишљења да је министрима земаља ЕУ јасно да је, како је рекао, Додик једини кривац за успоравање европског пута БиХ, Вулићева је рекла да Конаковић једно прича, друго ради, треће мисли.

- Зашто већ једном отворено не каже шта говори у Лакташима, шта сарајевским медијима, а шта агама!? Једини који успоравају европски пут БиХ су управо Конаковић и "тројка" који би да, уз помоћ својих ага, распакују Дејтон и створе унитарну БиХ, а на Милораду Додику и Републици Српској је да то аминују. Наравно, то никада неће дочекати и, ако је то Додикова кривица, веома смо поносни што имамо таквог вођу и лидера који је зарад интереса српског народа и Републике Српске жртвовао свој и комодитет своје породице, али није подлегао притисцима, уцјенама и америчким санкцијама - истакла је Вулићева.

Она је рекла да јој негдје и жао Конаковића, јер, иако се упорно труди, никако не може постати већи бабо од бабе Алије Изетбеговића.

- С обзиром да се политичка каријера не може градити на подвалама, кафанским и чаршијанерским трачевима, као ни ријечником касабе, можда му је најбоље да политику окачи о клин, а рекреативно игра кошарку, јер се ни ту није доказао и показао, а и године су - рекла је Вулићева.