latinica  ћирилица
25/06/2024 |  11:30 ⇒ 12:15 | Аутор: sputniknews.com

Москва: Споразум са Пјонгјангом - упозорење за оне који проблеме рјешавају војним путем

Споразум између Русије и Сјеверне Кореје представља упозорење за земље које планирају да рјешавају проблеме региона војним путем, документ није усмерен против трећих земаља, изјавио је замјеник руског министра спољних послова Андреј Руденко.
Министарство спољних послова Русије, Москва (фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Министарство спољних послова Русије, Москва (фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

- Тај споразум је својеврсно упозорење за оне земље које би вероватно рачунале или планирају да војним путем ријеше проблеме полуострва и региона у цијелини - рекао је Руденко у интервјуу за Спутњик.

Он је нагласио да је Руска Федерација више пута истицала да споразум није усмјерен ни против Јужне Кореје, ни против трећих земаља, нити је усмјерен на подривање ионако тешке ситуације у региону сјевероисточне Азије.

Према ријечима дипломате, главни извор напетости у подрегиону је политика САД, "које, користећи тензије на Корејском полуострву, стално повећавају своје војно присуство у региону".

- Главни циљ читаве те политике није само и не толико Сјеверне Кореје, колико јео буздавање Кине и Русије. У оквиру тог двоструког обуздавања, Американци користе тренутне тензије, које сами провоцирају, за размештање њихових базаи ракетних система на територији савезника САД - додао је он.

Како је рекао, Москва очекује да ће Сеул мирно прихватити споразум између Русије и Северне Кореје и да ће превладати здрав приступ односима са њом.

Руденко је такође констатовао да су напорима влада двеју земаља односи Москве и Сеула, упркос томе што се Јужна Кореја придружила режиму санкција Запада, "ипак успјели да их одрже у прагматичном правцу и да не склизну у директну конфронтацију".

- Очекујемо да овај приступ дијеле и у Сеулу - додао је руски дипломата.