latinica  ћирилица
25/06/2024 |  09:10 ⇒ 12:17 | Аутор: sputniknews.com

Путин: Руска мировна иницијатива може да заустави рат

Многи западни политичари нису хтјели чак ни да се удубе у суштину новог руског приједлога за регулисање ситуације у Украјини, иако та иницијатива реално може да заустави рат, изјавио је предсједник Русије Владимир Путин.
Владимир Путин (фото:EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV/SPUTNIK/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT) -
Владимир Путин (фото:EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV/SPUTNIK/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT)

Помоћник предсједника Јуриј Ушаков прочитао је Путиново обраћање учесницима 10. међународног научно-експертског форума "Примаковска читања" у Москви.

Руски лидер је навео да полази од тога да ће учесници форума размотрити идеје Москве за формирање система равноправне и недјељиве безбејдности на евроазијском континенту, као и нови мировни приједлог за рјешавање украјинске кризе.

- За разлику од многих западних политичара, који нису хтјели ни да се удубе у суштину иницијативе коју смо покренули, верујем да ће учесници форума размотрити промишљено и рационално приступити њеном разматрању и моћи да виде да она реално предвиђа могућност прекида сукоба и његово политичко и дипломатско рјешавање - рекао је Путин.

Предсједник Русије је у свом поздраву учесницима поменуо и тему БРИКС-а, рекавши да та група постаје локомотива за изградњу праведног светског поретка, равноправног и ослобођеног диктата.

Раније је председник Русије Владимир Путин изнео нове мировне приједлоге за рјешавање сукоба у Украјини, који предвиђају признавање статуса Крима, ДНР, ЛНР, Херсонске и Запорошке области као дијелова Русије, утврђивање несврстаног и безнуклеарног статуса Украјине, њена демилитаризација и денацификација и укидање антируских санкција.

Украјинска страна је ову иницијативу одбила.