latinica  ћирилица
25/06/2024 |  08:26 ⇒ 10:14 | Аутор: РТРС

Који су механизми у рукама Српске и БиХ у случају "Трговска гора"? (ВИДЕО)

Хрватска припрема локацијску дозволу за центар за збрињавање радиоактивног отпада на локацији Черкезовац. До краја године планира да заврши Студију утицаја на животну средину, а члановима експертског и правног тима за Трговску гору забранила је да прате реализацију студије.
Трговска гора - Фото: РТРС
Трговска гораФото: РТРС

Каква је будућности више од 250.000 становника Републике Српске и Федерације БиХ уз границу са Хрватском?

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојан Випотник рекао је да ће Република Српска и БиХ аргументима и чињеницама успјети да натјерају Хрвастку да дефинитивно одустане од намјере да одлаже радиоактивни и нуклеарни отпад на локацији Трговска гора уз границу са БиХ.

- Хрватска не поштује своје законе, законске оквире јер Черкезовац није предвиђен за ту врсту намјене. Не задовољавају нити један параметар - додао је Випотник гостујући у нашем Јутарњем програму.

Випотник је истакао да ће истраживања која се спроводе на подручју Републике Српске помоћи у додатној аргументацији да борба буде успјешна, те да су осим теренских у плану и научна истраживања која би указала на остале потенцијалне пријетње социолошке, економске, безбједоносне.

- Са академском заједницом тражимо најбоље формате да би провели оваква истраживања и врло брзо ћемо изаћи са једним таквим пројектом - рекао је Випотник и додао да ће сутра тим поводом у Бањалици бити презентован пројекат истраживања које су опасности од збрињавања радиоактивног отпада.

Подсјетио је да је Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске у Крагујевцу потписало меморандум о сарадњи са Србијом који ће нам, каже Випотник, помоћи у вези намјере Хрватске.

Хрватска би до краја године требало да заврши студију утицаја на животну средине.