latinica  ћирилица
25/06/2024 |  08:11 ⇒ 10:01 | Аутор: РТРС

ЕВРОПОЛ објавио примјере трговине људима; Дио велике акције биле Српска и ФБиХ

Ове године, један од циљева ЕВРОПОЛ-а је био да се идентификују и разбију најопасније криминалне мреже активне у ЕУ, као што су мафијашке, етничке и породичне организације и друге структуриране мреже које се баве трговином људима, саопштено је из ове организације.
Европол - Фото: РТРС
ЕврополФото: РТРС

Дио велике међународне операције кодног назива "Global Chain" биле су Српска и ФБиХ, односно службеници полицијских органа, који су ЕВРОПОЛ-у помогли приликом реализацију ове акције.

Између трећег и деветог јуна, 39 земаља широм свијета судјеловало је у "ЕMPACT" данима заједничке акције против трговине људима. Предвођена Аустријом и заједно са Румунијом, ЕВРОПОЛ-ом, ФРОНТЕКС-ом и ИНТЕРПОЛ-ом, операција кодног назива "Global Chain" резултовала је хапшењем 219 особа и идентификацијом преко 1.374 жртве, укључујући 153 дјеце.

- С циљем разбијања високоризичних криминалних мрежа, акцијска седмица је била фокусирана на случајеве сексуалне експлоатације, присилног криминала и присилног просјачења - саопштио је ЕВРОПОЛ.

Резултати ових заједничких дана акције стигли су не само до надлежних, већ и до многих других екстерних актера који би могли имати улогу у смањењу броја жртава трговине људима.

Поред борбе против трговине дјецом и најопаснијих криминалних мрежа, овај међународни напор за провођење закона видио је неколико циљаних жаришних тачки против трговине људима широм свијета. То је укључивало акције у Латинској Америци, Азији, Африци, као и земљама Источног партнерства и Украјини.

Током инспекција проведених широм свијета, службеници би суставно тражили знакове трговине људима, као и кривотворене документе, а затим би одмах ухапсили починитеље и заштитили жртве.

Инспекције су резултирале и покретањем неколико нових истрага. У циљу унакрсне провјере података и омогућавања размјене информација између учесника, успостављен је координациони центар у сједишту ФРОНТЕКС-а у Варшави, Пољска. Заједно са стручњацима из сваке земље, особље ФРОНТЕКС-а, ЕВРОПОЛ-а и ИНТЕРПОЛ-а помогло је у координацији великих акција, коју је подржао пројект ЕУ4ФАСТ.

У посебно језивом случају, полицајци Полицијске управе Сзаболцс-Сзатмацуте-Берег ухапсили су мађарски брачни пар јер је натјерао шестеро своје дјеце на секс, као и да просјачење на улици.

- Малољетна дјеца су физички, психички и сексуално злостављана од властитих родитеља, а њихов отац их је нападао моткама, каишевима и голим рукама. Службеници су затекли дјецу занемарену, неухрањену и свеукупно лошег здравственог стања. Везавши их у једној просторији у домаћинству, родитељи су понудили своју дјецу другим особама у сусједству да имају секс уз наплату. У потврђивању сексуалног злостављања и свједочењу трауматизиране дјеце укључени су судски, медицински и психолошки стручњаци, који су од тада заштићени и смјештени у хранитељство - навео је ЕВРОПОЛ.

Службеници мађарског Националног истражног бироа за трговину људима распоређени су у Аустрију ради заједничких полицијских провјера с априпадницима Аустријске криминалистичке обавјештајне службе и Покрајинских одјела криминалистичке полиције.

Тимови су извршили циљане провјере у установама на "црвеном свјетлу", фокусирајући се на мађарске сексуалне раднице. ЕВРОПОЛ је омогућио и финансијски подржао ову размјену особља.

Службеници Бригаде Галати за борбу против организираног криминала румунске полиције ухапсили су једног осумњиченог за регрутацију малољетних жртава из неповољних средина, присиљавајући их на просјачење и сексуалну експлоатацију.

Прикупљени приход је задржао трговац, који је физичким насиљем контролисао своје жртве. У рацији проведеној током акције, полицајци су прикупили додатне доказе и испитали осумњичене и жртве. На једној од претресаних локација, полицијски службеници су пронашли и заплијенили разне наркотике.