latinica  ћирилица
25/06/2024 |  07:14 ⇒ 09:14 | Аутор: РТРС

Дарко Панчев за Радио Српске: Ова Данска није непобједива

Легендарни Дарко Панчев причао је за Радио Републике Српске о Европском првенству у Њемачкој, а свакако највише о наступу репрезентације Србије.
Фудбал (Фото: EPA-EFE/BASTIAAN SLABBERS) -
Фудбал (Фото: EPA-EFE/BASTIAAN SLABBERS)

Дарко Панчев подједнако је био убојити центарфор у клупским обавезама као и у наступима за репрезентацију. У дресу "Плавих" прве голове постигао је у Бањалуци, па истиче да крајишку љепотицу увијек носи у срцу.

Спортиста којег и данас сања Паскал Олмета, фудбалер којег "Делије" сматрају својим, неко ко је са 18 година и осам мјесеци био први стријелац шампионата Југославије, тај рекорд четири деценије касније ни у свијету нико није срушио.

Убојити центарфор још је три пута био најраснији стријелац некадашње земље, у дресу Црвене звезде са којом је освојио и куп јер је својим поготком срушио сплитски Хајдук 19. маја 1990. године.

Са Звездом је био европски и свјетски шампион, са Интером освајач Купа УЕФ-а, са Сионом докучио је дуплу круну у Швајцарској.

За репрезентацију Југославије наступао је 27 пута и постигао је 17 голова. Дарко Панчев, некада златна копачка Европе.

У Скопљу је Дарко Панчев постао "кобра са Вардара", а у Београду "златна копачка Европе". Поготово у Звездином дресу био је страх и трепет за противничке одбране. Један од најпосебнијих тобџија на простору некадашње заједничке земље, али и широм Европе. Такви трају и памте се дуже.

Још 19 дана ЕП у Њемачкој. Шта сте ви видјели у претходних 11 дана шампионата континента?

- Као сви ми, тако и сам ја очекивао свакако бољу игру и боље резултате Србије, али да не узимамо момцима шансу. Још увијек постоји шанса да се иде даље. Треба да се одигра добро утакмица против Данске, да се побиједи. Зашто да не?! На крају крајева, Данска није ништа боља од Србије, само што је њихова игра до сада била мало боља, али увијек може да се добије утакмица ако се добро одигра. Треба да се максимално залажу свих 90 минута, да дају све од себе. Свакако да има играча који могу одлучити питање побједника и надам се да ће тако и бити.

Вечерас ће се све знати када је група Ц у питању. Србија – Данска и Енглеска - Словенија. Да ли чета Драгана Стојковића има снаге за јуриш на Данце и на побједу, једино их она води даље?

- Свакако! Видите, против Енглеске смо одиграли добро друго полувријеме, иако Енглеска у прве двије утакмице није бриљирала. Србија је заслужила више од пораза јер Енглеска против нас није играла како се очекивало. Против Словеније очекивали смо малтене сигурну побједу, али Словенци су се поново показали као незгодни. Дисциплиновани су, трче добро, немају неких атрактивних играча, али знају шта хоће и, ето, враћа им се то резултатима. Сад долази Данска која, по мени, објективно није она Данска која је неко вријеме била када су имали бриљантне играче. Ова Данска може да се добије, свакако. Опет кажем, то ће највише да зависи од самих играча.

У мечевима против Енглеске и Словеније било је много грешака. Ваљда се оне сада неће поновити? Ваљда су грешке уочене?

Против Енглеске је у првих 20 минута одиграно доста лоше. Како се утакмица одвијала, била је све боља. Против Словеније, бог зна, нема шта да се издвоји као добро. Требало је пуно више да се да да би се побиједила Словенија. На крају, добро је што је Јовић постигао гол који држи Србију у игри за пласман даље. Тако да опет кажем да против Данске морају да одиграју много боље, у то нема дилеме, ако хоће да не разочарају своју публику. И да иду даље.

Тешко је селектору Стојковићу. Јавност тражи побједу, а играчи су некако помало одсутни. Као да се чувају за клупске обавезе. Има и оних који вјерују да Драган Стојковић заслужује пуну подршку? Ви Пиксија одлично познајете...

Самим тим што је Пикси одвео репрезентацију Србије на СП и на ЕП то је одређени успјех. Јер, знамо сви да је Србија имала проблем пласмана у задњих 20 година, али и он који је био велики играч, један од највећих на овим просторима, а вјерујем и играчи, морају да знају да публика увијек тражи више. Није довољно само пласирати се.

Србија је фудбалска земља, фудбалска нација, дала је велики број одличних играча и самим тим јавност тражи нешто више. Слично је било и у Катару, пласирали смо се, али тамо нисмо прошли како је требало. Сада се нешто слично понавља. Надам се да ћемо добро проћи са Данском. Не треба кривити публику, она увијек тражи нешто више и то је нормално. Тако то и треба схватити.

Неки су били храбри и прогнозирали кога виде у полуфиналу првенства. Које четири репрезентације би Дарко Панчев да види у полуфиналу, а ко је главни фаворит да освоји првенство?

Не знам. Видите, опет је четири или пет селекција ту које су главни конкуренти. Енглеска и Француска нису бриљирали до сада, а спомињу се као екипе које су међу фаворитима. По мени су до сада најбоље одиграли Португалија, Шпанија и Њемачка, некако најстандардније. Тако да то су те селекције које су у игри за трофеј. Не знам да ли би неко могао да изненади. За сада не видим неку екипу која би могла да направи велико изненађење, па фаворите треба тражити међу ових екипама.

За крај, још нешто, али о вама и Бањалуци: Ви сте своје прве голове за репрезентацију Југославије постигли 25. марта 1987. године против Аустрије, баш у Бањалуци. Једном сте ми рекли да крајишка љепотица заузима посебно мјесто у Вашем срцу. Је ли и данас тако?

Да, да. То су били моји први голови у репрезентацији Југославије. Сјећам се, играли смо против Аустрије на лијепом стадиону у Бањалуци. Лијепо смо се провели, били смо ту недјељу дана. Публика је била презадовољна тако да су то моменти који остају увијек у сјећању и дан-данас када се сјетим тога дође ми лијеп осјећај. Тако да ми је Бањалука остала у лијепом сјећању.

Разговарао: Слађан Јеремић