latinica  ћирилица
25/06/2024 |  07:02 ⇒ 16:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Aсанж у договору са судом признао кривицу и напустио Велику Британију (ВИДЕО)

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж прихватио је амерички споразум о признању кривице у замкену за слободу и одмах напустио Велику Британију.
Протести за ослобађање Асанжа (Фото: EPA/ANGELO CARCONI) -
Протести за ослобађање Асанжа (Фото: EPA/ANGELO CARCONI)

Викиликс је саопштио да је његов оснивач Џулијан Асанж напустио британски затвор и одлетио из Велике Британије, након што су тужиоци у САД изјавили да би он требало ове седмице да призна кривицу за кршење америчког закона о шпијунажи, у споразуму који би могао да му омогући да се врати кући у Аустралију.

Амерички тужиоци навели су у судским документима да је Асанж пристао да призна кривицу по једној тачки оптужнице за завјеру ради прибављања и обијелодањивања поверљивих докумената америчке националне одбране, према поднесцима америчког Окружног суда за Сјеверна Маријанска острва, преноо је Ројтерс.

Асанж би требало да буде осуђен на саслушању на острву Сајпан у среду у 9 сати по локалном времену.

Вјероватно ће му бити приписано вријеме које је већ одслужио и неће добити нову затворску казну, наводи Ројтерс.

Ова могућност је први пут најављена прије неколико мјесеци када је Вол Стрит Џорнал објавио да би Асанж могао да се изјасни кривим за мање тежак злочин у замјену за слободу, односно неизручивање САД:

Викиликс је 2010. објавио стотине хиљада поверљивих америчких војних докумената о ратовима Вашингтона у Авганистану и Ираку, што је највећи безбједносни инцидент те врсте у америчкој војној историји, уз низ дипломатских депеша.

Асанж је оптужен за време администрације бившег предсједника Доналда Трампа због масовног објављивања тајних америчких докумената, које је процурила Челси Менинг, бивша аналитичарка америчке војне обавјештајне службе која је такође кривично гоњена по Закону о шпијунажи.

У више од 700.000 докумената било је дипломатских депеша и извјештаја са бојног поља, као што је видео снимак из 2007. на којем је амерички хеликоптер Апач пуцао на осумњичене побуњенике у Ираку, и убио десетак људи, укључујући двоје новинара Ројтерса. Тај видео је објављен 2010. године.