latinica  ћирилица
24/06/2024 |  20:30 ⇒ 20:31 | Аутор: sputniknews.com

ЕУ одобрила трансфер 1,4 милијарде евра Украјини од профита замрзнуте руске имовине

Министри спољних послова 27 земаља ЕУ на састанку Савјета ЕУ одобрили су одлуку о трансферу 1,4 милијарде евра профита од замрзнутих средстава Русије у Европски мировни фонд за војну помоћ Украјини, изјавио је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ на конференцији за новинаре послије састанка.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

- Министри су се договорили око правног оквира за коришћење добити од замрзнуте имовине Русије за Европски мировни фонд. Добит од имовине биће искоришћен што је прије могуће у корист Украјине. Сљедећег мјесеца ће бити пребачено 1,4 милијарде евра, а још милијарду до краја године - рекао је Борељ.

Према његовим ријечима, овај новац ће бити искоришћен за куповину система ПВО и муниције за Украјину, као и за подршку одбрамбене индустрије Кијева.

Шеф дипломатије ЕУ је такође напоменуо да Мађарска не може да блокира коришћење профита од руске имовине за Украјину, пошто није учествовала у доношењу одлуке.

Истовремено је рекао да Мађарска наставља да блокира плаћања Украјини из Европског мировног фонда у вриједности од шест милијарди евра и додао да ће чланице наставити да раде на проналажењу рјешења за ово питање.

Борељ је навео и да Европска унија и Украјина намјеравају да потпишу споразум о безбједносним гаранцијама за Кијев до краја јуна.

- Завршавамо текст о безбједносним гаранцијама за Украјину. Надам се да ће овај посао бити завршен врло брзо како би се потписао споразум, можда на маргинама сљедећег самита ЕУ (27-28. јуна) - рекао је он, истичући да ће овај документ послати сигнал Москви о подршци Кијева од стране Европске уније.