latinica  ћирилица
24/06/2024 |  20:14 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Бијељина: Прва генерација Учитељске школе прославила јубилеј 70 година од матуре (ВИДЕО)

Прва генерација матураната Учитељске школе у Бијељини прославила је риједак јубилеј 70. годишњицу матуре. Срећни су, кажу, што су и у позним годинама витални, али још више што је иза њих богат животни пут и каријера просвјетних радника. Учили су на хиљаде ученика и бројне генерације извели на животни пут.
Бијељина - 70 година матуре - Фото: РТРС
Бијељина - 70 година матуреФото: РТРС

Матурирали су баш на данашњи дан прије седам деценија. Деведесет осам учитеља разишло се након школе у разне крајеве тадашње Југославије да би понијели лучу знања народу, више него потребну.

- Генерација ова ишла је у најнеприступачније крајеве БиХ и на тај начин значајно допринијела унапређивању школства, наставе и просвјете у срединама у којима су дејствовали - прича Борислав Станојловић, универзитетски професор у пензији.

Од школе до школе, од села до града, радећи, учећи и напредујући, многи од њих изградили су завидне каријере. Двије трећине матураната завршило је више и високе школе, а троје је понијело звање доктора наука. Све то свједочи један од њих у књизи у којој је овјековјечио своју генерацију.

- Једну трећину свог радног вијека на мјесту учитеља, а онда сам провео велики број година у раду у средњим школама да бих послије тога отишао на институте јер сам већ крајем седамдесетих година докторирао математичке науке - каже Лазар Драгичевић, универзитетски професор у пензији.

Већина матураната прве учитељске школе у овом дијелу тадашње Југославије остала је у просвјети, па су им се путеви често укрштали, а пријатељства трају до данас.

- Ми смо били прва генерација и били смо јако везани једни за друге. Већина нас је била у дому, тако да смо и живели заједно и учили заједно и завршили учитељску школу - рекла је СЛлавица Мићић Вилотијевић, педагошки савјетник у пензији.

Да су године за њих само број свједочи њихов рад на научним пројектима, организацијама књижевних сусрета и туристичких излета. Важна је снага духа која се одржава вјежбом, кажу сложно.