latinica  ћирилица
24/06/2024 |  18:14 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Како заштити дјецу и омладину од интернета: Идентификована 43 ризика (ВИДЕО)

У Агенцији за информационо-комуникационе технологије Републике Српске истичу да је неопходно покретање иницијатива када је ријеч о зашити дјеце и омладине на интернету. У овој области идентификована су 43 ризика. О томе се расправља на тродневној конференцији "Изградња системског одговора за заштиту дјеце и омладине од ризичних онлајн појава" под покровитељством предсједника Српске Милорада Додика. Окупиће око 400 учесника.
Дјеца и интернет - Фото: РТРС
Дјеца и интернетФото: РТРС

Системски план за заштиту дјеце на интернету је веома важан, због недостатка интеграције система.Истичу да је у пракси проблем, што се струка и јавност бави посљедицама, док би акценат требао бити на превенцији. Сагласни су да је сајбер насиље попримило огромне размјере.

- Оно што ми гледамо у пракси као неки алценат проблема јесте сајбер насиље које се већ дешава у јако раном узрасту. Када кажем у раном узрасту мислим на шест седам и осам година о адолесцентима да непричам то је већ тема која је горућа тема, морамо да поведемо рачуна шта нам дјеца раде на телефонима - рекла је клинички психолог Данијела Остојић.

Неопходна је зашита дјеце и омладине на интернету. Сви ризици угрожавају здравље дјеце и омладине, а сигурни интернет онемогућава приступ ризичним садржајима.

- Оно сто ми примјећујемо задње 2 – 3 године одприлике од периода када је профункционисао мултисекторски приступ и мултисекторски тимови са школама, је и те како пораст ове проблематике - наглашава дипломирани социјални радник  Владимир Накић.

Биће представљене психосоцијалне, педагошке, техничке, медијске, те мјере законодавних и истражних органа – за сваку од њих Влада Српске формирала је радне групе.

- Причамо о неких осам-девет закона да бисмо дошли до тога ми морамо прво да извршимо категоризацију кроз психосоцијалне мјере заштите, педагошке и они ће дати импут и самим законодавцима - нагласила је Ражен Вишњић, директор Агенције за информационо-комуникационе технологије Републике Српске.

Конференција је окупила представнике свих институција надлежних за заштиту дјеце и омладине од ризичних онлајн садржаја.