latinica  ћирилица
24/06/2024 |  18:04 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Како је земљиште у Варешу доспјело у руке британске компаније? (ВИДЕО)

У сјени недавне одлуке крњег Уставног суда БиХ о привременој мјери забране располагање земљиштем у Варешу, прошла је чињеница да је непосредно пред ту одлуку у посјети Суду био британски амбасадор Џулијан Рајли.
Вареш - Фото: РТРС
ВарешФото: РТРС

Иако је у званичном саопштењу наведено да се интересовао за рад Уставног суда, из Српске сумњају да је покушавао да излобира позитивну одлуку по британску компанију Адриатик металс која је одлуком Владе Федерације добила концесије за експлоатацију различитих руда.

Давање више од 7,2 хектара шумског земљишта код Вареша у Федерацији, без сагласности Правобранилаштва БиХ, британској компанији "Adriatic metals" служи као примјер како би се "крчмила" имовина Републике Српске уколико би била уписана на БиХ.

Чак су ОХР и Кристијан Шмит ослободили обавезе федералну владу да тражи мишљење Правобранилаштва и дали им сагласност да земљиште уступе енглеској компанији да вади руду.

Истовремено, оштро су напали Владу Републике Српске због продаје земљишта на Јахорини домаћем привреднику јер је, како кажу, то државна имовина.