latinica  ћирилица
24/06/2024 |  16:53 | Аутор: СРНА

Дубаи улаже осам милијади долара у заштиту од поплава

Дубаи је објавио план о улагању осам милијарди долара у систем отицања атмосферских вода, два мјесеца након незапамћених поплава које су потпуно блокирале тај пустињски град.
Дубаи (Фото: илустрација/ EPA-EFE/ALI HAIDER) -
Дубаи (Фото: илустрација/ EPA-EFE/ALI HAIDER)

Мрежа за одводњавање кишнице, коју је најавио владар шеик Мохамед бин Рашид ел Мактум на мрежи "Икс", требала би да буде завршена до 2033. године, а изградња ће почети одмах.

- Покриваће све области Дубаија и апсорбоваће више од 20 милиона метара кубних воде дневно - рекао је Мактум о инфраструктурном плану за пословни центар Уједињених Арапских Емирата.

Он је рекао да ће то "повећати капацитет отицања кишнице у овом емирату за 700 одсто и повећаће спремност емирата да се суочи са будућим климатским изазовима".

Мактум је нагласио да ће то бити највећа мрежа те врсте у регији, пренио је АФП.

Рекордне кише захватиле су УАЕ 16. априла, поплавиле су куће и претвориле улице у ријеке. Усљед недостатка одвода, пљусак је поплавио аеродром у Дубаију, најпрометнији свјетски центар за међународне авионске путнике.

Према медијским извјештајима, у највећим падавинама у Емиратима у претходних 75 година погинуле су најмање четири особе. Власти нису објавиле званични број жртава.