latinica  ћирилица
24/06/2024 |  16:01 ⇒ 16:03 | Аутор: sputniknews.com

Ђинпинг: Неопходно је створити услове за мировне преговоре о украјинској кризи

Кинеске власти сматрају недопустивим ширење и заоштравање украјинског сукоба и указују на неопходност стварања повољних услова за мировне преговоре, Пекинг је спреман на конструктивну улогу у томе, изјавио је предсједник Кине Си Ђинпинг на састанку са пољским колегом Анджејем Дудом.
Си Ђинпинг (Фото:  EPA-EFE/PEDRO PARDO / POOL) -
Си Ђинпинг (Фото: EPA-EFE/PEDRO PARDO / POOL)

- Неопходно је уложити напоре да би се избјегло ширење и заоштравање сукоба у Украјини. Потребно је активно доприношење смиривању ситуације и стварању услова за мировне преговоре - рекао је Си.

Према његовим ријечима, поменути напори одговарају интересима међународне заједнице, укључујући и Европи.

- Кина подстиче и подржава све што доприноси мирном регулисању кризе, изградњи уравнотежене, ефикасне и стабилне архитектуре европске безбједности - додао је Си.

Кинески лидер је истакао да је Пекинг спреман да игра конструктивну улогу у политичком регулисању украјинског проблема.

- Кинеска страна је спремна да сарађује са Пољском како би промовисала развој билатералних односа на вишем нивоу и унијела више стабилности и извјесности у свијет промјена и хаоса - навео је Си.

Говорећи о руско-кинеској трговини, он је поручио да Пекинг неће прихватити покушаје манипулисања питањима везаним за нормалну трговину двију земаља.

- Пекинг се противи да неки људи користе нормалну трговину између Кине и Русије као изговор за оцрњивање Кине - напоменуо је он.

Пољски предсједник налази се у државној посјети Кини од 22. до 26. јуна.