latinica  ћирилица
24/06/2024 |  12:02 ⇒ 13:09 | Аутор: РТРС

Дефинисати које установе могу да врше професионалну рехабилитацију (ВИДЕО)

Фонд за професионалну рехабилитацију и заштиту особа са инвалидитетом Републике Српске организовао је тематску конференцију "Развој стратегије професионалне рехабилитације у Републици Српској".
Конференција, Фонд за професионалну рехабилитацију - Фото: РТРС
Конференција, Фонд за професионалну рехабилитацијуФото: РТРС

Циљ Фонда је да се у наредном периоду јасно дефинише у којим институцијама се може обављати одређена врста професионалне рехабилитације.

Директор Фонда Стевица Дроњак рекао је да Република Српска са својим институционалним и финансијским капацитетима има довољно елемената да развије професионалну рехабилитацију лица са инвалидитетом и да у том сегменту буде лидер у региону.

Дроњак је најавио израду стратешког документа којим би се дефинисала јасна линија финансирања из области професионалне рехабилитације.

- Фонд има средства намијењена за такав вид, међутим, нема прецизно дефинисано које институције могу да врше професионалну рехабилитацију - рекао је он.

Помоћник министра рада Андреа Милинчић рекла је да је у Српској системски ријешено запошљавање ове категорије становништва.

- Опредјељење Републике Српске је запошљавање ове категорије и произилази из самих законских рјешења, па тако за запошљавање у приватном сектору постоје многе олакшице и подстицаји, док је Српска преузела обавезу да ће запошљавати лица са инвалидитетом у јавном сектору - рекла је Милинчићева.

Младена Ступар из Приједора, која има урођени тјелесни инвалидитет и четири године је самозапослена, рекла је да је задовољна сарадњом и подршком Фонда.

- За мене је поврат доприноса, који можемо да остваримо од Фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида, пуно важније од једнократне новчане помоћи - рекла је она.