latinica  ћирилица
24/06/2024 |  11:50 ⇒ 12:51 | Аутор: СРНА

Ритер: Напад у Севастопољу - директан удар Америке на Русију

Напад који је украјинска војска извршила на руски Севастопољ представља чин тероризма и директан удар САД на Русију, изјавио је амерички аналитичар и бивши инспектор УН за оружје Скот Ритер.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

- Украјинци су одлучили да употријебе "атакмс" пројектиле са касетном муницијом против цивилног града. То је чин тероризма - рекао је Ритер.

Он је подсјетио да украјинска војска бомбардује руске градове, села и цивилне локације од 2014. године, са циљем да проузрокује смрт и уништење међу руским цивилима.

- С обзиром на чињеницу да Украјинци не могу размјестити пројектиле "атакмс" без велике обавјештајне помоћи САД, то је чин тероризма Америке против Русије - нагласио је Ритер, коментаришући јучерашњи напад на Севастопољ, у којем су украјинске снаге користиле тактичке ракете "атакмс" опремљене касетном муницијом.

Руски медији објавили су раније да су четири пројектила оборена, а да је пети експлодирао изнад града, те да су у нападу погинуле четири особе, укључујући двоје дјеце, док је више од 150 рањено.

Када се ради о јучерашњим терористичким нападима на руски Дагестан, у којем је убијено 19 људи, Ритер је навео да су ти напади "намјерно осмишљени како би омели цивилни живот у Руској Федерацији".

Он је напоменуо да је америчка Централна обавјештајна агенција /ЦИА/ кроз историју покушавала да подијели муслиманске и немуслиманске сегменте руског друштва, али да није успјела у томе, пренио је "Спутњик".

- Ти напори су пропали, као што ће пропасти и ови у Дагестану. Међутим, то не ослобађа кривице стране умијешане у оно што је директан напад на Руску Федерацију - додао је Ритер.