latinica  ћирилица
24/06/2024 |  10:41 ⇒ 10:42 | Аутор: РТРС

Регистроване тропске ноћи, најтоплије било у Требињу и Вишеграду

У Републици Српској у протеклих пет дана регистроване су тропске ноћи, најтоплије је било у Требињу и Вишеграду са 39 степени Целзијусових, а топлотни талас завршен је након великог невремена са градом у одређеним предјелима.
Врућине - Фото: илустрација
ВрућинеФото: илустрација

Из Хидрометеоролошког завода Републике Српске навели су да се током пет дана одржавало претежно сунчано и вруће вријеме.

Минимална температура ваздуха током ноћи није се спуштала испод 20 степени Целзијусових.

- Понегдје су оборени рекорди за апсолутни максимум за јун. У Бијељини је забиљежена иста максимална температура као и 2021. године - истакли су у Заводу.

У суботу, 22. јуна, било је топло, а потом је мало свјежији и нестабилни ваздух довео до појаве јаких локалних непогода, док су се јачи облаци нестабилности развили у региону Борја и премјештали ка региону Добоја.

- Облаци су наставили да јачају, и у региону од Добоја ка Грачаници и Тузли развило се неколико суперћелијских олуја које су донијеле јаке непогоде уз појаву великог града. Облачност са јаким непогодама премјештала се даље ка сјевероистоку до Посавине - навели су из Завода.

Невријеме уз јаче пљускове са грмљавином премјештало се из регије Бањалуке ка Лакташима до регије Градишке и Поткозарја, а други систем преко Посавине ка Семберији.

И у овим предјелима регистрована је појава града која је нанијела штету пољопривредним културама.