latinica  ћирилица
24/06/2024 |  10:40 ⇒ 14:07 | Аутор: РТРС

Додик: Најављено дружење сарајевске интелектуалне елите - још једно велико свједочанство бесмисла БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да БиХ може бити дефинисана, према Дејтонском мировном споразуму, само као заједничка држава три конститутивна народа Срба, Хрвата и Бошњака.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Додик је истакао да се изненадио информацијом да је сарајевски интелектуални круг одлучио да прекине завјет ћутања, да су смогли снаге да организују конвенцију "која ће бити у знаку одлучности, јасних визија и политичких опредјељења и према домаћој и интернационалној јавности, и према унутарполитичким и спољнополитичким актерима".

- Значи поручиће да је доста страног интервенционизма, мешетарења страних амбасадора, наметања, суспендовања институција од стране нелегитимних појединаца, неуставног дјеловања, урушавања система одлучивања. Заложиће се за поштовање Устава и Дејтонске структуре БиХ, једнаких права Срба, Бошњака, Хрвата. Похвално - навео је Додик на друштвеној мрежи Икс коментаришући иницијативу Асоцијације независних интелектуалаца "Круг 99".

Или, нагласио је Додик, неће бити ништа од тога.

- Сигурно неће бити ништа од тога. Дружељубив сам човјек, волим када се људи окупљају, дебатују, размјењују мисли. Поздрављам најављено дружење сарајевске интелектуалне елите зато што ће оно бити још једно велико свједочанство бесмисла БиХ. "Босна је наша - босанска", најављују интелектуалци. Ништа Срби, ништа Хрвати, а Бога ми ништа ни Бошњаци. Само Босанци - навео је Додик.

Он је рекао да "ако је вјеровати Уставу, БиХ припада Србима, Хрватима, Бошњацима и осталима, у које спадају и Босанци", а да сарајевски интелектуалци, изгледа, сматрају да БиХ није ни српска, ни хрватска, а ни бошњачка, већ осталих.

- Господо, босански може бити лонац, можда кафа у неким кафићима централне БиХ, али Босна и Херцеговина може бити дефинисана само као заједничка држава три конститутивна народа: Срба, Хрвата и Бошњака, према Дејтонском мировном споразуму. Чисто да знате, да се не мучите да промишљате - поручио је предсједник Српске.

Додик је навео да је добро да су скинули маску и јавно рекли оно што 30 година мисле - да је БиХ само бошњачка и да су Срби и Хрвати за њих страно тијело.

- Добро је да сви виде ко разваљује БиХ. Дуго вам је требало, али никада није касно - истакао је Додик.