latinica  ћирилица
24/06/2024 |  09:53 ⇒ 09:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Савјет ЕУ усвојио 14. пакет санкција према Русији

Савјет ЕУ усвојио је данас на састанку у Луксембургу 14. пакет санкција према Русији којим су предвиђене мјере према онима који крше санкције уведене према Москви и које су усмјерене на руску привреду у областима енергетике, финансија и трговине.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

У саопштењу Савјета ЕУ наводи се да 14. пакет санкција предвиђа економске и индивидуалне рестриктивне мјере које имају за циљ да ослабе режим руског предсједника Владимира Путина који је одговоран за рат против Украјине.

Нови пакет санкција укључује рестриктивне мјере према 116 појединаца и субјеката одговорних за активности које нарушавају или угрожавају територијални интегритет, суверенитет и независност Украјине, наводи се у саопштењу.

Нови пакет санкција укључује забрану претовара руског течног природног гаса на територији ЕУ ради даље испоруке трећим земљама.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ изјавио је да су санкције Брисела већ значајно ослабиле руску економију и, како је навео, спријечиле Путина да оствари своје планове да уништи Украјину.

- 14. пакет санкција показује наше јединство у подршци Украјини и настојању да се ограниче руске злочиначке активности против Украјинаца, укључујући напоре да се заобиђу мјере ЕУ - навео је Борељ.