latinica  ћирилица
23/06/2024 |  19:18 ⇒ 19:56 | Аутор: sputniknews.com

Напад на синагогу и двије цркве на југу Русије, четворо мртвих, двојица терориста ликвидирана (ФОТО/ВИДЕО)

У дагестанском Дербенту непознате особе из аутомобила су отвориле ватру на синагогу и цркву, након чега су се зграде запалиле. Замјеник предсједника републичке јавне надзорне комисије Шамил Хадулајев саопштио је да је у Дербенту убијен свештеник цркве. Два нападача су ликвидирана, а у републици је уведен противтерористички режим.
Руска полиција (Фото: EPA/YURI KOCHETKOV) -
Руска полиција (Фото: EPA/YURI KOCHETKOV)

- Према информацијама које сам добио, отац Николај убијен је у цркви у Дербенту, пререзан му је гркљан. Имао је 66 година и био је веома болестан. У цркви у Махачкали убијен је чувар Михаил, који је био наоружан само ваздушним пиштољем. Свештеници су се затворили у цркву и чекају помоћ - написао је Хадулајев на свом Телеграму.

Министарство унутрашњих послова саопштило је да су два нападача ликвидирана.

Раније су локални медији јавили да су нападачи такође размијенили ватру са припадницима полиције.

Регионално Министарство унутрашњих послова након тога је саопштило да је у нападу погинуо један полицајац.

- Према информацијама дежурног одјељења Министарства унутрашњих послова Дагестана, око 18 часова у Дербенту непозната лица су из аутоматског оружја пуцала на синагогу и цркву. Према прелиминарним информацијама, један припадник полиције је погинуо, а један је рањен - наводи се у саопштењу МУП Дагестана.

У току је истрага.

У међувремену су у Махачкали непознате особе пуцале на пункт саобраћајне полиције и на цркву.

Према прелиминарним информацијама, рањен је један полицајац, саопштила је портпарол Министарства унутрашњих послова Дагестана Гајана Гаријева.

- У Махачкали је погинуо један полицајац, шесторо је рањено. Према прелиминарним информацијама, нема погинулих ни рањених међу цивилима. Започета је акција "Пресретање’" Идентитети нападача се утврђују - додала је Гаријева.